Ministerul Energiei, anunț despre riscul unei pene generale de curent

Curent electric
Curent electric

Un black-out, adică o pană de curent generală, este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei ţări, iar Ministerul Energiei nu ia în calcul acest lucru pentru această iarnă, a declarat, marţi, Doru Vişan, secretar de stat în cadrul ministerului, la finalul şedinţei comandamentului de iarnă.

Aceasta deşi, weekend-ul trecut, peste 280.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în mai multe judeţe din ţară şi, în prezent, mai sunt 60.000 de consumatori nealimentaţi, a precizat Vişan. 'Promisiunile celor patru companii (de distribuţie, Electrica, Enel, CEZ, E.ON - n.r.) sunt că majoritatea vor fi realimentaţi astăzi, vorbim de revenirea la normal a liniilor de medie tensiune, şi finalizarea ultimului consumator mâine, 19 decembrie', a arătat oficialul ministerial. El a explicat că principala cauză a fost o cantitate mare de zăpadă apoasă, care a îngreunat copacii, astfel încât aceştia au rupt liniile electrice, izolatorii şi chiar stâlpii. Vişan a precizat că va cere aprobarea unui act normativ privind defrişarea copacilor aflaţi la distanţă mică de linii, astfel încât să se creeze un culoare de securitate. 'S-a desprins ca necesitate şi voi promova în cadrul programului de iarnă acest culoar de securitate: trebuie să emitem un act normativ în baza propunerii lor de a crea facilitate şi siguranţă în defrişarea obligatorie a acestui culoar de securitate', a spus oficialul ministerial.

Județele cu probleme majore


Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost în Banat, Baia-Mare, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj şi Argeş. Întrebat dacă este posibil un black-out în această iarnă, în condiţiile în care aceste fenomene s-ar manifesta pe întregul teritoriu al ţării, Vişan a răspuns: 'Black-out-ul reprezintă cel mai rău lucru care se poate întâmpla unei ţări, prin urmare nu luăm în considerare acest lucru'. Oficialul ministerial a mai spus că, în această perioadă, atât consumul de energie, cât şi cel de gaze au crescut foarte mult la nivel naţional. 'Situaţia în sistemul energetic este stabilă în ceea ce priveşte producţia de energie. Mixul echilibrat care caracterizează sistemul energetic în continuare are aceeaşi configuraţie, deci vorbim de o creştere a consumului la valori de peste 9.000 de MW, cu vârfuri de 9.600 de MW, acoperit în principal din producţia de energie pe bază de cărbune, gaze, nuclear, eolian şi hidro', a mai spus Vişan. Consumul de gaze a crescut şi el semnificativ, ajungându-se la 59 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de circa 50 de milioane, cât este nivelul obişnuit pentru o zi de iarnă. Din producţia internă provin 29 de milioane de metri cubi, din depozite 18-21 de milioane de metri cubi, iar 7-10 milioane sunt importate. 

VEZI ȘI:

Pană de curent. Liniile electrice au fost distruse. Zonă afectată

Pană de curent. Peste 142.000 de abonaţi afectaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel