Marine Le Pen - Rusia, corespondență spartă de hackeri: cum vrea Putin să dividă Occidentul

Dimensiunea legăturii între Frontul Național, partidul de extremă-dreapta din Franța, și Kremlinul este devoalată de un grup de hackeri care a publicat mii de e-mail-uri și texte schimbate de ruși cu formațiunea Marinei Le Pen, potrivit Newsweek, care citează Mediapart. Le Pen a calificat informațiile ca fiind "delirante".

Corespondența este intre "Timur Prokopenko", despre care hackerii spun că ar fi un oficial de la Kremlin și Kostia, un bărbat descris ca fiind "conexiunea rusească" ce are acces la Le Pen

Cei doi discută pentru a stabili daca Le Pen va sprijini Rusia în Crimeea prin a deveni "un observator" al anexării. Potrivit Le Monde, într-un mesaj de la Prokopenko se scrie "avem mare nevoie de ea, i-am spus șefului că poți aranja asta cu ea", făcând referire la un sprijin din partea Marinei Le Pen pentru referendumul nerecunoscut pe plan internațional ținut înainte ca Rusia să anexeze Crimeea. Kostya apoi dă asigurari că Frontul National "va lua o poziție oficială privind Crimeea".

Asemenea celor mai mulți lideri de partide populiste sau radicale din Uniunea Europeană, Marine Le Pen este apropiată regimului de la Kremlin. În intervențiile publice referitoare la criza ucraineană, Le Pen a căutat justificări pentru anexarea Crimeei și a blamat Vestul pentru conflictul din Ucraina.

Putin vrea să spargă Vestul cu extremiștii europeni


Politologul ungar Peter Kreko arată că Putin curtează partidele populiste cu scopil de "a pune sub semnul întrebării UE", care va fi slăbită și divizată.

Pe termen mai lung, Kremlinul mizează pe accederea la putere a acestor partide, care variază de la extrema-dreaptă la stânga radicală, pentru a schimba Europa și a o desprinde de NATO și SUA, potrivit Agerpres.

"Moscova vrea să aibă relații cu toate forțele loiale Rusiei. Este vorba de a stabili legături pe termen lung", confirmă analistul rus Konstantin Kalacev, din cadrul Grupului de Experți Politici.

Aceste partide servesc de asemenea comunicării interne a Kremlinului. Astfel, eurodeputați ai Frontului Național din Franța sau ai FPO din Austria s-au aflat, de exemplu, ca "observatori" în 2014 la referendumul de anexare a Crimeii la Rusia, atestând ulterior buna desfășurare a scrutinului în interviuri la televiziuni rusești.

Cine sunt prietenii lui Putin din Uniunea Europeană

Expertul în extremă-dreapta Jean-Yves Camus identifică 'mirosuri neplăcute' de Război Rece în acest "mod vechi de a face propagandă și de a găsi relee, care vine din perioada comunistă".

Kremlinul flirtează și cu stânga europeană

Însă, dincolo de acest lucru, insistă Camus, "există o comunitate de valori", manifestată, de exemplu, prin denunțarea căsătoriilor între persoane de același sex, un subiect care alimentează tema decadenței Europei, 'extrem de la modă la Moscova'.

Strategia de seducție vizează de asemenea și o parte a stângii europene. "În Germania, stânga este cea mai critică în privința politicii lui Merkel" față de Rusia, afirmă Kalacev.

Iar astfel de partide au și câștiguri de pe urma apropierii de Moscova. Frontul Național a primit un împrumut de nouă milioane de euro de la o bancă rusă, Czech Russian Bank, însă respinge orice legătură între acest credit și pozițiile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel