Marea Britanie oferă sprijin militar Suediei și Finlandei pentru a le încuraja aderarea la NATO

Premierul Marii Britanii,  Boris Johnson alături de președintele Finlandei, Sauli Niisto
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson alături de președintele Finlandei, Sauli Niisto

Marea Britanie s-a angajat să vină în ajutorul Suediei și Finlandei, inclusiv cu sprijin militar, dacă cele două națiuni nordice vor fi atacate în temeiul acordurilor de securitate pe care premierul Boris Johnson le-a semnat miercuri cu omologul său suedez la Stockholm și cu președintele finlandez în Helsinki.

Suedia și Finlanda se gândesc încă dacă să renunțe la neutralitatea lor istorică și să se alăture NATO în urma invaziei Rusiei a Ucrainei din 24 februarie. Johnson a declarat într-o declarație că acordurile de miercuri vor permite Marii Britanii, un membru important al NATO, cu arme nucleare, „să coopereze cu partenerii nordici și forțele lor armate, în toate domeniile, inclusiv în spațiul cibernetic.”

Acordurile de miercuri acoperă, de asemenea, o colaborare mai strânsă în ceea ce privește noile tehnologii și colectarea de informații între Marea Britanie și cele două țări nordice, scrie Ap News.

Johnson a spus că se va oferi să sporească desfășurarea militară britanică în regiune, inclusiv cu resursele și personalul forțelor aeriene, armatei și marinei.

Acordurile semnate  miercuri vor „întări apărarea nordului Europei, în fața amenințărilor reînnoite”, a spus Johnson într-o declarație.

 

Angajament pe termen lung pentru apărarea Europei

„Acesta este angajament pe termen lung de a consolida legăturile militare și stabilitatea globală și de a întări apărarea Europei pentru generațiile viitoare”, a spus Johnson în declarație.

„Și fie că este vorba de un dezastru sau de un atac militar, ceea ce spunem astăzi este că, la cererea celeilalte părți, vom veni în asistență”, a declarat Johnson într-o conferință de presă comună, în Suedia, cu premierul Magdalena Andersson.

 

Johnson: Războiul din Ucraina o „campania însetată de sânge împotriva unei națiuni suverane”

Andersson a spus: „Putin a crezut că ar putea provoca diviziuni, dar a realizat opusul. Stăm astăzi aici, mai uniți ca niciodată.”

În Finlanda, Johnson a purtat discuții cu președintele Sauli Niinisto, care are un rol important în deciziile de politică externă și de securitate a națiunii, la Palatul Prezidențial din Helsinki. 

 

 

Rusia ”vinovată” pentru aderarea Finlandei la NATO

Șeful statului finlandez a spus că Moscova s-ar putea învinovăți numai dacă națiunea sa de 5,5 milioane va deveni membră NATO.

„Tu (Rusia) ai cauzat asta. Uită-te la oglindă, a spus Niinisto cu hotărâre, „Deci, în opinia mea, acest lucru este destul de simplu, de fapt. Ne creștem securitatea și nu o luăm de la nimeni. Nu este un joc cu miza zero.”

 

Rusia a avertizat Suedia și Finlanda 

Kremlinul a avertizat cu privire la „repercusiuni militare și politice” dacă Suedia și Finlanda decid să adere la NATO. Andersson a spus că Rusia își va spori „prezența militară în această regiune dacă Suedia și, sau, Finlanda vor trimite o cerere” de aderare la NATO.

Se așteaptă ca cele două țări nordice să își anunțe pozițiile cu privire la aderarea la NATO în zilele următoare.

„Dacă Finlanda face acest pas istoric, este pentru securitatea propriilor noștri cetățeni”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin într-o conferință de presă după discuțiile cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida miercuri la Tokyo. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel