Albright: Trei pași pentru strategia Vestului în Ucraina

Șefa diplomației americane în timpul conflictului din Kosovo, Madeleine Albright (1997 - 2001), semnează un editorial în Washington Post intitulat "Obligațiile Vestului față de Ucraina". Fostul secretar de stat îl descrie pe Vladimir Putin drept un "revizionist" care a folosit singurele două instrumente de care dispune pentru a anexa Crimeea: propaganda și puterea militară. În articol, publicat cu două zile înainte ca Barack Obama să se întâlnească cu liderii europeni, Albright scrie că strategia Vestului în criza ucraineană trebuie să incumbe trei părți.

Editorialul din WP este cosemnat de Jim O'Brien, înalt emisar prezidențial al administrației Clinton în Balcani.

"În primul rând - scrie Albright, statutul teritoriilor pretinse de Putin trebuie să rămână disputate. Crimeea nu ar trebui să primească ajutor, iar oficialii săi nu trebuie să obțină recunoaștere internațională". Americanii, europenii și Fondul Monetar Internațional trebuie să sprijine Ucraina cu fonduri, un plan și consilieri, adaugă prima femeie secretar de stat din istoria SUA.

În a doua parte, SUA și aliații trebuie să lase de înțeles Rusiei că este binevenită dacă alege să fie un membru responsabil al  ordinii internaționale", mai spune Madeleine Albright.

Ea indică și persoanele spre care ar trebui să țintească sancțiunile impuse de Occident. "Nu noi decidem cine guvernează Rusia. Dar autoritatea lui Putin stă în rolul său de arbitru între cei 400 de așa-numiți oameni de putere, care sunt beneficiari ai băncilor și companiilor controlate de stat. Ei trebuie să simtă prețul acțiunilor lui (Putin). Activele lor ar trebui să fie obiectul examinării atente și a interdicțiilor când încalcă limitele internaționale", consideră fosta șefă a diplomației americane.

"În al treilea rând, și cel mai important, deplasarea președintelui Obama în Europa pentru G7 și summit-ul SUA-UE trebuie să producă o strategie pentru țările de la granița Rusiei. Punctul crucial al oricărei strategii trebuie să fie crearea unor legături sociale și economice durabile pentru Ucraina și Vest", mai scrie Albright.

Ea argumentează invocând acțiuni ale președintelui Bill Clinton, care, după terminarea războiului din Kosovo (1999), a concluzionat că statele din regiune, măcinate de diviziunea etnică, nu vor prospera. "Atunci el a pledat imediat la un summit în Sarajevo pentru includerea acelor state într-o Europă întreagă, democratică și liberă", mai scrie Madeleine Albright.

Albright conchide spunând că se întâmplă rareori ca o țară să primească a doua șansă, dar Ucraina are una, la fel și liderii internaționali. "Primul Război Mondial a fost urmat de cel de-al Doilea Război Mondial și de Războiul Rece. Istoria nu îi va ierta pe cei responsabili dacă un alt Război Rece va izbucni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel