Vânzările de arme şi servicii militare ale celor 100 cei mai mari fabricanţi mondiali din lume, cu excepţia Chinei (din cauza lipsei de date precise), au crescut cu 1% în 2010, ajungând la 310 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Institutului internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm (Sipri), publicat astăzi, informează AFP.
Experții Sipri au evaluat că tendința de creștere a vânzărilor de arme și servicii militare s-a menținut și în 2010, chiar dacă a fost înregistrată o creștere mai lentă comparativ cu anul 2009, de numai 1%, pe când în 2009 aceasta a fost de 7%.
Susan Jackson, de la Sipri, a afirmat că „datele anului 2010 arată capacitatea marilor industriaşi de a continua vânzările de bunuri şi servicii militare, în pofida crizelor financiare care afectează alte sectoare ale economiei".
Pe primul loc în acest top 100 se situează grupul american de apărare Lockheed Martin, cu o cifră de afaceri de 35,7 miliarde de dolari, în timp ce pe locul al doilea se situează compania britanică BAE Systems, cu 32,9 miliarde de dolari.
În primele 100 de firme, 44 sunt cele americane care dețin 60% din piață, respectiv 246,6 miliarde de dolari, șapte fiind clasate în primele zece locuri, pe când numărul companiilor europene din clasament s-a redus la 30 în 2010 cu un total cumulat de 29% din vânzări (119 miliarde de dolari), față de 2009 cân existau 33 de firme.
Sipri defineşte vânzările de arme ca fiind vânzări de bunuri şi servicii militare unei clientele militare, atât pe piaţa internă, cât şi ca exporturi și a precizat că războaiele din Irak și Afganistan nu au avut decât un” impact redus”, în pofida începerii retragerii trupelor din Irak, în 2010.
Institutul internațional independent specializat în conflicte, armament, controlul armelor şi dezarmare, Sipri, întocmește, din 1990, în fiecare an topul celor mai importanți 100 de fabricanți de arme din lume, exceptând China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu