EXCLUSIV  Istoria RECONSTRUITĂ. Bulai: Bărbatul roman era tuns, spălat și parfumat. Avea tunici, nu blană de urs. Grecii nu ne-au convins pentru că erau deștepți, ci...

foto ilustrativ pixabay/ ArtCoreStudios
foto ilustrativ pixabay/ ArtCoreStudios

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre cum este ”cosmetizată” istoria în încercarea de a fi reconstruită. 

”Toate societățile, în modernitate, au încercat să-și reconstruiască istoria. În general, istoria este ceva reconstruit, cum spunea Iorga, după treburile și nevoile contemporanilor.

Drama americanilor 

Încercarea există (n.r. de a reconstrui istoria). Gândește-te la drama americanilor, care nu au istorie. America are istoria neplăcută a cuceririi teritoriilor și a omorârii populației locale a amerindienilor. De aia, cinematografia americană a excelat în filme western. Au avut și ei două războaie, cel de independență și celebrul război de secesiune. (...) Dom`ne, când nu ai istorie, o inventezi.” a spus sociologul Alfred Bulai, în emisiunea ”Nod în Papură”, realizată la DCNews și DCNewsTV. 

Jurnalistul Val Vâlcu a remarcat, de asemenea, că ”în documentarele artistice, apar împărații cu barbă. Dom`ne, aveau barbă când erau în campaniile militare, nu cărau apă să se bărbierească, dar, la Roma, când se întorceau, nu erau așa, astfel se și diferențiau de barbari”. 

Bărbatul roman, parfumat și curat, nu avea blană de urs pe el

”Există o teorie a unui englez, care încearcă să interpreteze momentele istorice, pe ideea asta, că, dacă pui în oglindă, bărbatul roman era ras, bărbierit, tuns și, atenție, făcea baie sistematic. În plus, se parfumau, aveau tunici, nu aveau blană de urs pe ei. Teoria asta sugerează că multe popoare romane au fost cucerite înainte de cucerirea militară, adică i-au cucerit, de fapt, prin exportul cultural, prin faptul că au preluat modele. 

Ne-au convins grecii nu pentru că erau deștepți, ci pentru că le-am cumpărat amfore, le-am cumpărat vase, le-am cumpărat uleiuri, le-am cumpărat o groază de lucruri și am început să le folosim. Ușor, ușor, se impun. 

E un proces istoric. Problema este că orice societate trebuie să aibă grijă și de propriile repere culturale, nu în ideea de a fi împotriva altora, dar să-ți cultivi propriile repere culturale este obligatoriu. De exemplu, poți să fii mândru ca român, când alții au preluat, în vest, elementele culturale proprii.” a continuat Alfred Bulai. 

Vezi mai mult în video, de la minutul 22 întreaga dezbatere (dacă nu-ți apare video, click AICI): 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel