INTERVIU cu Răzvan Burleanu: Ce se va întâmpla cu Pițurcă dacă devine președintele FRF. Acuze de plagiat aduse lui Gică Popescu - EXCLUSIV DC News

Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

În a doua parte a interviului acordat pentru DC News, Răzvan Burleanu, unul dintre candidații la alegerile FRF din 5 martie, explică modul în care ar gestiona contractele păguboase moștenite de la Mircea Sandu și ce ar urma să se întâmple cu selecționerul Victor Pițurcă, în eventualitatea în care va fi ales președinte al FRF. De asemenea, Burleanu îl acuză pe contracandidatul Gică Popescu de faptul că ar fi copiat fragmente din programul său de candidatură, pe care le-ar fi prezentat în propriul program.

DC News: În cazul în care veți câștiga alegerile, ce veți decide în privința a doi dintre oamenii cărora Mircea Sandu le-a oferit contracte cu Federația pentru multă vreme după 2014? Și mă refer la selecționerul Victor Pițurcă - cel căruia Federația va trebui să-i plătească integral salariul de 35.000 de euro lunar, până în iulie 2016, în cazul în care va fi demis, și la conducătorul CCA, Alexandru Deaconu - cel care va trebui să primească 250.000 de euro în cazul în care va fi dat afară în următorii patru ani? Îi veți menține în funcții sau veți prefera să le achitați sumele uriașe pentru a-i înlocui?

Răzvan Burleanu: Şi aici domnul Mircea Sandu a lucrat împotriva intereselor Federaţiei. Probabil că nici dacă ar fi fost avocatul sau impresarul celor doi nu le-ar fi putut obţine contracte atât de avantajoase. În ceea ce îl priveşte pe domnul Deaconu, am înţeles că a renunţat la clauza de reziliere pentru că domnul Mircea Sandu i-a dat asigurări că „l-a convins” pe domnul Gheorghe Popescu să renunţe la Ion Crăciunescu. De altfel, este de notorietate faptul că „Naşul” Sandu, persoană orgolioasă şi răzbunătoare, nu îl înghite pe domnul Crăciunescu. Însă uşurinţa cu care domunl Popescu a fost de acord să-l excludă din echipa sa pe Crăciunescu, cel care i-a fost mereu alături şi foarte loial, denotă lipsă de caracter a fostului mare fotbalist.

Din păcate schimbarea domnului Piţurcă prin rezilierea contractului ar putea însemna pierderi foarte mari pentru Federaţie. În ciuda declaraţiilor sforăitoare ale preşedintelui Mircea Sandu, trebuie spus că FRF este într-o situaţie financiară dezastruoasă. Trebuie făcut un calcul cost-beneficiu atent, prin care să vedem exact ce înseamnă demiterea sau păstrarea sa. Evident, când vorbesc despre acest tip de calcul nu mă gândesc doar la sumele de bani implicate, ci iau în calcul şi alte variabile nefinanciare.

DC News: Apropo de Victor Pițurcă, președintele FRF Răzvan Burleanu ar ataca preliminariile Campionatului European din 2016 tot cu Victor Pițurcă selecționer?

Răzvan Burleanu: Mi-e greu să vă răspund acum. Tocmai pentru că vreau să fiu cinstit cu dumneavoastră şi cu cei care ne citesc, iar nu să exploatez filonul emoţional care poate fi legat de plecarea sau rămânearea domnului Piţurcă, vă spun că nu îmi pot fundamenta răspunsul fără ca să cunosc care este situaţia reală de la Federaţie. Dar, lucrul de care vă pot asigura este acela că decizia mea nu va ţine cont de alte criterii decât interesul României.

DC News: În opinia mea, cea mai mare problemă a fotbalului românesc este reprezentată de centrele de copii și juniori, sau, mai degrabă, de lipsa acestora. Cu excepția câtorva exemple, aceste centre există doar de dragul regulamentelor, nu pentru a produce fotbaliști. Cele mai multe cluburi merg pe principiul investițiilor minime în aceste centre și preferă să investească în jucători maturi, din țară sau - în ultima vreme, din ce în ce mai mult - din afara granițelor. Antrenori prost plătiți și cu un nivel scăzut de pregătire, condiții execrabile pentru copii - cam despre asta vorbim. Iar un exemplu elocvent despre dezinteresul față de copii și juniori este chiar Steaua. Cum vă propuneți să resuscitați fotbalul juvenil din România? Ce măsuri aveți în vedere pentru a determina cluburile să investească bani cu adevărat în centrele de copii și juniori?

Răzvan Burleanu: În opinia mea, situaţia este chiar mai complexă şi mai gravă decât aţi descris-o. La un nivel şi mai profund problema este lipsa de încredere în fenomenul fotbalistic a oamenilor. Copii şi părinţi nu mai văd în fotbal un sport de practicat şi o cale de a reuşi în viaţă. Cluburile şi-au văzut de business-ul lor legitim: performanţa şi spectacolul fotbalistic cu costuri cât mai reduse. Ar fi fost treaba FRF să acţioneze pentru dezvoltarea fotbalului de bază şi să prindă cluburile într-o schemă mai amplă de evoluţie care să fie avantajoasă pentru toată lumea. Dar pentru asta îţi trebuie voinţă, cunoaştere şi creativitate, calităţi care nu caracterizează gerontocraţia din conducerea FRF.

Am să vă enumăr pe scurt zece dintre soluţiile mele care, de altfel, se regăsesc şi în Programul meu de candidatură, care, se pare că l-a „inspirat” atât de mult pe domnul Gheorghe Popescu încât pe multe dintre ele le veţi regăsi şi în programul dumnealui (ce să-i faci, cultura copy-paste!).

1. Dezvoltarea a 7 Centre Regionale de Excelenţă, sub forma unor academii de fotbal; 2. Academia Naţională de Fotbal, ca centru naţional de excelenţă; 3. Înfiinţarea unei Ligi de elită, cu jucători între 17 şi 21 de ani, la care să participe cluburile din Liga I, Liga a II-a, precum şi alte cluburi, licee sportive, şcoli de fotbal; 4. Crearea unui sistem competiţional Cupa României pentru jucătorii Under 17 şi Under 19; 5. Revigorarea liceelor cu profil sportiv; 6. Sprijinirea introducerii în ciclul gimnazial a competiţiilor de futsal şi minifotbal de tipul „curtea şcolii” pentru fete şi băieţi; încurajarea înfiinţării de clase cu profil fotbalistic; 7. Programe speciale de antrenament şi studiu care să fie dedicate celor mai talentaţi juniori; 8. Treptat, fiecare echipă din Liga I şi din Liga a II-a va trebui să îşi constituie propriile centre de copii şi juniori cu personal profesionist; 9. Crearea unei Academii Naţionale pentru Antrenori de înaltă performanţă. Asigurarea de programe internaţionale de internship pentru îmbunătăţirea pregătirii acestora; 10. Fotbal Start: program care îşi propune să ofere pregătire avansată profesorilor de educaţie fizică şi sport.

DC News: Ați fi de acord cu naturalizarea unor jucători străini ce ar putea ajuta prima reprezentativă să ajungă la turneele finale?

Răzvan Burleanu: Fără discuţie, prioritatea numărul unu o reprezintă creşterea şi promovarea fotbaliştilor din România. Însă nu vreau să cădem într-un soi de naţionalism păgubos şi narcisist. Trăim într-o lume tot mai globalizată, în care profesioniştii de primă mână nu mai cunosc limitările frontierelor. Nu am prejudecăţi în ceea ce îi priveşte pe sportivii sau antrenorii străini care ar putea evolua în România. Interesul nostru naţional este dezvoltarea fotbalului, or aportul oricărui profesionist este binevenit.

Evident, nu mi-aş dori să avem o selecţionată de import şi nici nu va fi cazul vreo dată, pentru că noi, românii, suntem o naţiune cu talent fotbalistic. Dar dacă se va întâmpla să existe jucători străini care evoluează la noi în ţară şi care se dovedesc a fi cei mai buni pentru un post sau altul din echipa naţională nu aş avea nicio ezitare în a le solicita serviciile – fireşte, dacă le-ar plăcea ca România să devină pentru ei şi familia lor ţară adoptivă.

DC News: Ce facem cu Liga a doua? Nu știu dacă mai există țări europene cu două serii în Liga Secundă. Iar cele două sunt tot mai slabe, cu fiecare an care trece. Avem tot mai puține echipe care încep competiția, iar la final nu ajung niciodată toate. Cum aveți de gând să readuceți fotbalul mic pe linia de plutire? Tot cu 2 serii de Liga a Doua și cu 6 de Liga a Treia aveți de gând să continuați?

Răzvan Burleanu: Aşa cum am precizat şi în Programul meu, sunt un adept al principiului subsidiarităţii, iar nu al centralismului decizional. Prin urmare, consider că membrii afiliaţi de la Ligile a II-a şi a III-a trebuie să dezbată şi să ajungă singuri la soluţia care este cea mai bună pentru ei. La situaţia anormală din prezent, pe care o semnalaţi şi dumneavoastră, s-a ajuns pentru că, în ciuda hotărârilor luate de Adunarea Generală, Comitetul Executiv a dorit altceva, peste capul acesteia, şi a ieşit ce vedem cu toţii.

Eu i-aşi încuraja să fondeze Liga Profesionistă Secundă, după modelul LPF. Astfel se vor organiza mult mai bine şi îşi vor putea apăra şi promova interesele mult mai eficient. De altfel, din discuţiile pe care le-am avut acum, în campanie, cu reprezentanţii Ligii a doua, a rezultat că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru.

Pentru echipele de Liga a III-a, pe lângă problema organizării competiţiei, am în vedere o reducere a costurilor care să le slăbească povara financiară care apasă pe umerii acestora prin intervenţia rapidă în reglementarea statutului de jucător non-amator şi scăderi ale taxelor de legitimare, de viză anuală, etc.

DC News: Pentru că se apropie alegerile, dacă ar fi să le transmiteţi un mesaj mebrilor afiliaţi, care ar fi acela?

Răzvan Burleanu: Aş dori să îi asigur că, alături de echipa mea şi de toţi cei care mă susţin, vom face totul pentru a câştiga aceste alegeri. Să aibă încredere şi să nu se lase intimidaţi. Trebuie ca, împreună, să schimbăm macazul şi să scoatem Federaţia Română de Fotbal de pe linia moartă. Putem să ne întoarcem pe orbita performanţei, în fotbalul mare european şi să reorientăm FRF spre obiectivul său primordial: dezvoltarea fenomenului fotbalistic din România cu ajutorul şi prin intermediul tuturor membrilor afiliaţi. Stă în puterea noastră să realizăm aceste lucruri, pentru că suntem mulţi cei care ne dorim un viitor mai bun pentru fotbalul românesc.

DC News: Raportându-ne la alegerile pentru președinția LPF, aveți în vedere o întâlnire cu Victor Ponta și Liviu Dragnea în seara dinaintea alegerilor? Dacă nu dvs, vedeți vreun contracandidat care ar putea să facă asta? Dacă da, care?

Răzvan Burleanu: Aceasta este o altă boală naţională de care suferim: dorinţa de a-i folosi pe politicieni pentru a falsifica prin influenţa lor jocul liber dintr-o anumită zonă a societăţii, sportul în cazul discuţiei noastre. Mulţi vor să se dea bine pe lângă mai marii zilei pentru a le câştiga bunăvoinţa şi influenţa efemeră. Cum altfel poţi interpreta emfaza cu care domnul Mircea Sandu anunţa acum ceva vreme un măreţ proiect în care sunt implicate nu ştiu câte ministere? Se vede din avion dorinţa de a căpăta mângâierea protectivă pe creştet a politicienilor, aşa cum era învăţat odinioară. Mă întreb însă cine ar avea nesăbuinţa de a-şi risca imaginea publică pentru a se asocia cu domnul Sandu sau cu cei care îl susţin? De ce te-ai aşeza alături de cei corupţi şi incapabili? Notorietatea nu vine la pachet cu încrederea.

Vezi aici prima parte a interviului cu Răzvan Burleanu: INTERVIU cu Răzvan Burleanu, candidatul pentru FRF care ne-a făcut Campioni Europeni la Minifotbal: Cum speră să rezolve problemele Federației și cum vrea să revitalizeze fotbalul românesc – EXCLUSIV DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel