Guvernul Estoniei a demisionat. Acelaşi premier, desemnat să formeze noul Executiv

foto pixabay
foto pixabay

Estonia a rămas fără Guvern, după demisia anunţată luni. Premierul demisionar, Kaja Kallas, a fost desemnat să formeze noul Executiv. 

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a anunţat, luni, demisia guvernului. Potrivit Interfax, guvernul demisionar va continua să-şi îndeplinească atribuţiile până la numirea unui nou cabinet. 'Potrivit Constituţiei Estoniei, actualul guvern format din partidele Partidului Reformist, Partidul Social Democrat şi Patria îşi dă demisia', a declarat Kallas, după alegerile pentru noul Parlament de la Tallinn.

După cum se preconiza, preşedintele ţării, Alar Karis, l-a desemnat pe premierul Kallas să formeze un nou cabinet, în calitatea sa de lider al Partidului Reformist, care a câştigat alegerile parlamentare din 5 martie. Reformiştii au obţinut 37 de mandate în alegerile parlamentare şi au început deja să formeze o nouă coaliţie, la care sunt invitaţi cei din Partidul Social Democrat şi Partidul Estonia 200. Împreună ei vor avea nevoie să întrunească 60 de mandate din totalul de 101 de mandate, scrie Rador. 

Guvernul estonian promite creşterea cheltuielilor de apărare 

Noul guvern de coaliţie al şefei executivului eston Kaja Kallas, din Partidul Reformist liberal, de centru, îşi propune să cheltuiască pentru apărare 3% din PIB în următorii patru ani şi îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina, potrivit unei declaraţii dată publicităţii sâmbătă de partidul lui Kallas împreună cu partenerii de coaliţie, Esti 200 (liberal) şi social-democraţii, care au ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern.

În ceea ce priveşte politica de securitate naţională, declaraţia menţionează în mod expres: "garantăm cheltuieli de apărare naţională pe termen lung de 3% din PIB timp de patru ani, plus costurile legate de primirea aliaţilor".

De asemenea, în declaraţie se cere crearea unui sistem rotativ de apărare antiaeriană cu mijloace la sol, similar cu patrularea spaţiului aerian baltic de către aeronavele NATO, până când Estonia şi vecinul său îşi vor dobândi şi desfăşura propriile sisteme antiaeriene în următorii ani.

În ceea ce priveşte politica externă, declaraţia spune că Estonia sprijină înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană (UE) şi promite un sprijin continuu pentru Ucraina din punct de vedere economic, politic şi militar.

"Susţinem Ucraina să devină membră a NATO", se arată în document.

În ceea ce priveşte politica energetică şi climatică, declaraţia guvernului estonian solicită o "reformă verde", executivul de la Riga angajându-se că nu va deschide noi mine de şist şi că va depune eforturi pentru renovarea şi modernizarea clădirilor publice şi comerciale pentru a creşte eficienţa energetică.

Alianţa de guvernământ intenţionează, de asemenea, să restructureze compania publică furnizoare de energie electrică Eesti Energia.

În declaraţie, guvernul cere majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) anul viitor şi stabilirea impozitului pe venit la 22% pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2025. Suma minimă neimpozitată va creşte la 700 de euro.

Transportul public gratuit va fi desfiinţat în toată ţara, de el putând beneficia doar copiii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel