Graţiela Gavrilescu: Programele Rabla şi Rabla plus, suplimentate. Garda de Mediu va intra în reorganizare

Gratiela Gavrilescu
Gratiela Gavrilescu

Bugetul pe 2019 al programului Rabla pentru autovehicule, în valoare de 320 de milioane de lei, reprezentând circa 35.000 de prime de casare, a fost epuizat la începutul lunii iunie, existând în prezent discuţii în guvern în vederea suplimentării programului la următoarea rectificare bugetară, a declarat luni, cu prilejul prezentării, la Braşov, a bilanţului pe şase luni al activităţii Ministerului Mediului, ministrul Graţiela Gavrilescu.

Potrivit acesteia, şi programul Rabla plus, destinat vehiculelor ecologice, a înregistrat o premieră, bugetul de 15 milioane de lei fiind consumat pentru prima dată de la lansarea programului. 'Datorită acestui program avem acum 333 de maşini hybrid plug-in sau 100% electrice noi care circulă pe şoselele României, fără să polueze. Am suplimentat bugetul chiar de săptămâna trecută, cu încă 15 milioane de lei şi sperăm ca şi această sumă să fie cheltuită de români', a precizat Gavrilescu. Ea a menţionat că a fost lansat programul de finanţare a staţiilor de încărcare pentru reşedinţele de judeţ, cu un buget de 90 de milioane de lei şi a subliniat că 'va sta pe capul primarilor' cu adrese să realizeze aceste obiective, în caz contrar urmând 'să-i dea de exemplu' negativ.

Totodată, Gavrilescu a menţionat că au fost finalizate şi procedurile de finanţare a staţiilor de încărcare care urmează să fie montate pe drumurile naţionale, europene şi pe autostrăzi, programul aşteptând acordul Comisiei Europene pe schema de ajutor de stat, după care poate demara.

În viziunea ministrului, Programul Rabla pentru electrocasnice a fost un succes

Nu în ultimul rând, ministrul Mediului a remarcat că succesul programului Rabla pentru electrocasnice, lansat la sfârşitul anului trecut şi reluat anul acesta, a fost 'uriaş', eco-voucherele disponibile fiind consumate în câteva ore, în fiecare dintre cele trei sesiuni de finanţare. În domeniul deşeurilor, anul acesta a fost extinsă aplicarea ecotaxei la toate tipurile de pungi de plastic, indiferent de formă sau grosime, iar în prezent se lucrează la 'găsirea celor mai eficiente metode şi soluţii pentru a pune capăt invaziei de PET-uri de pe luciurile de apă, începând cu Delta Dunării'.

'În acelaşi timp, preocuparea noastră este - şi v-am spus şi anul trecut, când am adoptat Ordonanţa 74 - să fim pe cât posibil pregătiţi, făcând dezbateri regionale privind colectarea selectivă. Şi am spus că ordine în sistem trebuie făcută şi dacă mai creăm şi dăm posibilitate să se mai creeze depozite de deşeuri aşa, oricum, şi necontrolate şi neţinând seama că tot ce producem noi poate să devină o sursă pentru o altă afacere, este ca şi cum suntem degeaba şi la Ministerul Mediului, dar şi ca societate civilă suntem nepăsători la tot ceea ce se întâmplă. Dovadă este că finanţările pentru depozitele neconforme au continuat şi urmează ca, în perioada următoare, fiind gata toată procedura pentru ajutor de stat pentru instalaţiile de reciclare, să poată să fie lansată în perioada următoare', a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Gavrilescu a amintit că, în timpul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, au fost încheiate două dosare importante: cel privind stabilirea standardelor pentru reducerea emisiilor de CO2 ale vehiculelor grele noi, iar cel de-al doilea, privind alinierea legislaţiei UE la cea internaţională privind cei mai periculoşi poluanţi din lume. Totodată, ministrul Mediului a susţinut că 'ANM este, astăzi, una dintre cele mai performante instituţii de profil ale Europei' şi a amintit că România a obţinut, în acest an, în premieră, poziţia de consilier al preşedintelui Asociaţiei Regionale VI (Europa) în Consiliului Executiv al OMM, fiind înfiinţat, de asemenea, în cadrul Congresului de la Geneva, Centrul Regional de Agrometeorologie pentru Asociaţia Regională VI (Europa).

Garda de Mediu se va reorganiza

În ceea ce priveşte Garda de Mediu, comisarii acestei instituţii au efectuat, în primele şase luni ale anului, aproximativ 20.000 de inspecţii în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate, planul de acţiune propus fiind îndeplinit în proporţie de 55%, controale în urma cărora au fost date 737 de avertismente, 1.487 de amenzi contravenţionale în valoare de 24,3 milioane de lei, au fost impuse 65 de dispoziţii de sistare a activităţii şi au fost formulate 16 sesizări penale. În context, Gavrilescu a avertizat, în conferinţa de presă, că, în următoarea perioadă, această instituţie trebuie să fie 'mult mai restrictivă' şi a anunţat că aceasta va trece printr-un proces 'de restructurare, reorganizare', pentru că 'trebuie să fie un for de control, să se uite foarte bine la ce a pus pe hârtie Agenţia pentru Protecţia Mediului'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel