Cetățenii turci s-ar putea răzbuna în urma arderii Coranului în manifestații din Stockholm și Copenhaga, fiind ridicat riscul de atentat terorist care să vizeze cetățeni occidentali, avertizează atât SUA, cât și Franța.
Franţa şi Statele Unite au lansat un apel vineri seară cetăţenilor lor din Turcia să dea dovadă de "vigilenţă” în faţa riscului de atentate, ca represalii la exemplarele din Coran arse în Suedia şi Danemarca în cursul unor manifestaţii antiturce, notează AFP, conform Agerpres.
"În lumina recentelor incidente de ardere a unor exemplare din Coran în Europa, guvernul american îşi avertizează cetăţenii cu privire la posibile atentate teroriste vizând lăcaşuri de cult ca măsură de represalii în Turcia", a indicat ambasada americană la Ankara. "Teroriştii ar putea ataca fără avertisment şi pot viza lăcaşuri de cult frecventate de occidentali", a adăugat aceasta.
Reprezentanţa americană le recomandă să rămână "vigilenţi, să evite aglomeraţiile şi să păstreze discreţie".
Concomitent, reprezentanţa Franţei la Ankara a transmis un mesaj similar prin e-mail cetăţenilor săi prezenţi în ţară, cu referire la alerta Statelor Unite.
"Riscul de atentat terorist în Turcia rămânând ridicat, după cum se aminteşte de alerta de securitate emisă de Ambasada Statelor Unite pe 27 ianuarie 2023, francezii care locuiesc sau sunt în trecere prin Turcia sunt îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă maximă, în special în locurile de adunare susceptibile să fie frecventate de cetăţeni străini, inclusiv de lăcaşurile de cult", a indicat aceasta.
Acest comunicat urma să fie pus online în cursul serii pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi cel al Ambasadei Franţei la Ankara, a declarat un diplomat pentru AFP.
Mai multe manifestaţii au avut loc săptămâna trecută la Stockholm şi vineri la Copenhaga, în timpul cărora exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor, au fost arse de un extremist care a pretins că protestează împotriva veto-ului Turciei la intrarea în Suedia în NATO.
Ankara blochează din mai extinderea Alianţei Noord-Atlantice la această ţară, precum şi la Finlanda, cerând autorităţilor de la Stockholm extrădarea unor refugiaţi kurzi pe care îi consideră "terorişti".
Aceste incidente au fost denunţate şi condamnate de guvernele în cauză şi de capitalele occidentale, în special de Washington.
Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu mai poate conta pe "sprijinul" Turciei pentru a adera la NATO, iar negocierile sunt suspendate oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu