Erdogan spune că ar putea bloca în continuare procesul de aderare la NATO al Suediei și Finlandei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.

El a subliniat în special cereriile Turciei ca Suedia şi Finlanda să extrădeze suspecţi de terorism cu legături cu grupări kurde aflate în afara legii sau cu reţeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eşuată din 2016 în Turcia.

Erdoğan a precizat că dacă cele două ţări nordice îşi vor încălca promisiunile, parlamentul turc ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marţi. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de veto. "Aderarea nu va funcţiona dacă nu aprobăm acest lucru în Parlamentul nostru.

Suedia şi Finlanda trebuie să îşi îndeplinească îndatoririle. Dacă nu le îndeplinesc, atunci bineînţeles că nu avem cum să îl trecem în parlamentul nostru", a declarat Erdoğan, potrivit Mediafax.

Erdogan l-a întrebat pe Iohannis despre Hagi. Ce a răspuns preşedintele

Klaus Iohannis şi Recep Tayyip Erdogan au avut o întâlnire bilaterală cu ocazia participării la Summitul NATO de la Madrid. 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid, o întrevedere cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, la finalul căreia cei doi oficiali au avut o scurtă discuţie despre fotbal.

Conform unor surse oficiale, preşedintele Erdogan l-a întrebat pe şeful statului român ce face Gheorghe Hagi.

Klaus Iohannis i-a spus că acesta este bine, antrenează, are o academie de fotbal şi pregăteşte tineri fotbalişti.

Preşedintele turc a amintit şi de Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi. Preşedintele Iohannis a afirmat că acesta este talentat şi un bun jucător, scrie Agerpres. 

Critici dure la adresa Turciei. Parlamentul European a avertizat la începutul lunii iunie mpotriva degradării situaţiei drepturilor omului în Turcia, solicitând eforturi reale de la Ankara fără de care nicio perspectivă de reluare a negocierilor de aderare la UE nu ar fi posibilă, relatează Agerpres, citând AFP.

Cu 448 de voturi (67 de voturi împotrivă, 107 abţineri), deputaţii au adoptat un raport care deplânge declinul libertăţilor fundamentale, al democraţiei şi statului de drept în Turcia şi insistă asupra lipsei de voinţă politică pentru a duce la îndeplinire reformele necesare în acest domeniu.

Parlamentul şi instituţiile europene nu trebuie să tacă în faţa actualei spirale autoritare în care se scufundă ţara, a susţinut în cursul unei dezbateri, luni seară, europarlamentarul socialist spaniol Nacho Sanchez Amor, autorul raportului.
În timp ce Parlamentul European consideră esenţială cooperarea UE-Turcia şi recunoaşte o îmbunătăţire recentă a relaţiilor cu Ankara, un mediator important în războiul din Ucraina, el insistă asupra problemelor constante care apar cu statele membre vecine, în special Cipru şi Grecia.

Parlamentul European deplânge, de asemenea, obiecţiile Turciei faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, solicitând ca cererile acestor ţări să fie examinate cu bună-credinţă.

Ankara blochează intrarea Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste două ţări scandinave că adăpostesc terorişti ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţi ai acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel