Statele Unite poartă ”responsabilitatea inevitabilă” pentru criza din Ucraina, a declarat ziarul Partidului Comunist Chinez, în timp ce Beijingul începea o nouă campanie pentru a da vina pentru războiul Rusiei asupra Occidentului.
”În spatele crizei din Ucraina se află umbra hegemoniei americane”, a transmis Cotidianul Poporului, care prezintă punctele de vedere oficiale ale partidului, la pagina 3 a ediției sale din 29 martie.
Autorul Zhong Sheng continuă: ”Extinderea către est a NATO condusă de SUA este cauza principală a crizei din Ucraina; SUA este instigatorul crizei din Ucraina”, potrivit publicației americane News Week.
Rubrica este prima dintr-o nouă serie publicată de departamentul de propagandă al PCC și cel mai recent front în lupta de ani de zile a Beijingului împotriva ordinii internaționale postbelice conduse de la Washington.
Deși aparent critica ”rămășiței Războiului Rece”, care este Alianța Nord-Atlantică, este ceea ce guvernul dorește ca publicul său intern să perceapă despre Occident, în general, și despre America, în special, deoarece pune bazele narațiunii pentru o intensificare a rivalității SUA - China.
Articolul se încheie cu un apel către toate părțile să adopte o ”viziune realistă și sobră” asupra geopoliticii pentru a construi un mecanism de securitate european care ”transcende gândirea taberelor din Est și Vest”.
”În calitate de instigator și cel mai mare promotor al crizei din Ucraina, SUA ar trebui să reflecteze asupra rolului său disprețuitor, să renunțe complet la mentalitatea și comportamentul hegemonic al Războiului Rece și să contribuie cu adevărat la pacea și stabilitatea globală și regională”, se arată în comunicat.
De când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, oficialii chinezi au spus că țara lor ”nu este o parte” la conflict.
Ei descriu poziția exterior neutră a Beijingului ca fiind în concordanță cu majoritatea de la Națiunile Unite, în ciuda voturilor Adunării Generale a ONU din 2 și 24 martie, când 141 și, respectiv, 140 de țări au condamnat războiul Rusiei și au numit Moscova drept cauza din spatele creșterii crizei umanitare din Ucraina.
Când China a votat pentru, a făcut-o pentru a susține o rezoluție umanitară a Moscovei, care nu menționa rolul Rusiei ca partid invadator. Tentativa a fost respinsă de Consiliul de Securitate al ONU miercurea trecută.
În ciuda faptului că a promis că va continua comerțul normal cu Rusia, China spune că nu va sprijini material războiul lui Putin prin furnizarea de arme sau alte provizii de război. Nici oficialii americani nu văd încercări ale Beijingului de a ajuta Moscova să evite sancțiunile Occidentului, deși Washingtonul avertizează – inclusiv un avertisment direct din partea lui Joe Biden către Xi Jinping în timpul recentului lor summit virtual – că acest lucru ar avea consecințe asupra economiei chineze, de asemenea.
Cu toate acestea, Occidentul vede China ca oferind o acoperire diplomatică și politică semnificativă Rusiei, în timp ce SUA și alte economii majore încearcă să-l izoleze pe Putin de scena mondială. Refuzul Beijingului de a condamna Moscova este un astfel de exemplu, iar mesajele sale puternice anti-americane și anti-occidentale de acasă este un altul.
Editorialul din Cotidianul Poporului din această săptămână a repetat nemulțumirile Rusiei împotriva NATO și a simbolizat în continuare legătura dintre Xi și Putin – o relație care provoacă neliniște la Washington.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu