Drama unei familii. Copil despărțit de mama lui de un tribunal belgian

Joi se judecă ultimul termen în dosarul de încredințare a copilului unei românce stabilite în Belgia, Lucia Radu. Cazul a atras atenția FACIAS Bruxelles deoarece decizia Tribunalului de primă instanță  este cel puțin controversată și a stârnit revolta în rândurile diasporei. 

O tânără mămică româncă, Lucia Radu, angajată a Comisiei, a divorțat de soțul belgian. În urma divorțului judecătorul de la fond a luat o hotărâre greu de acceptat: copilul, în vârstă de aproape un an, cu dublă cetățenie, a fost încredințat mamei atâta timp cât aceasta rămâne în Belgia. În cazul în care mama se stabilește în România, aceasta își pierde custodia, copilul fiind încredințat tatălui. Mai mult, deși aceasta este în concediu maternal, același judecător a dat curs cererii tatălui de a duce băiețelul la creșă. Lucia Radu luptă pentru copilul ei și speră că decizia instanței de apel să fie una corectă.

"Motivele hotărârii sunt cel puțin discutabile, la limita incidentului diplomatic" afirmă avocatul FACIAS , Florin Mihuț care este apărătorul Luciei Radu în proces. "Calitățile sale de mama nu au fost contestate, instanța negăsind niciun motiv de lipsa de interes în îngrijirea minorului". Mama copilului a probat în instanță faptul că în țară va avea un loc de munca și că îndeplinește toate garanțiile morale și materiale creșterii băiețelului: "Tribunalul de prima instanță a dat o hotărâre cu iz politic insinuând că în România nu ar fi un mediu propice pentru creșterea unui copil. Prin extrapolare ar însemna că toți copiii din România cresc în condiții neadecvate" spune aceasta.

Oana Florea, reprezentant FACIAS la Bruxelles consideră că "decizia tribunalului de prima instanță încalcă dispozițiile din Tratatele europene privind libera circulație a persoanelor precum și dreptul cetățenilor de a se stabili și munci pe teritoriul oricărui stat membru UE. Cum este posibil ca stabilirea domiciliului într-o țară sau alta să îți afecteze calitățile de mamă?" Avocatul Florin Mihuț precizează că " se incalcă și art 10, 11 și 191 din Constituția Belgiei care recunosc oricărui străin aceleași drepturi fundamentale ca ale oricărui cetățean belgian."

Au fost trimise sesizări către Ministerul justiției din Belgia, Ministerul Afacerilor Externe din Belgia dar deși ambasada României la Bruxelles a fost informată se asteapta o reacție de la Ministerul Afacerilor Externe din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel