Într-o intervenţie telefonică în timpul emisiunii "Se întâmplă acum" cu Tudor Barbu, de la B1Tv, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat că ceea ce se întâmplă acum în Catalonia este în afara legii.
Cristian Diaconescu a afirmat în emisiune:
"Conform Constituţiei din 1978, decizia Parlamentului de la Barcelona este în afara legii. În acest moment se pune problema cum şi în ce fel Madridul va reacţiona având legea de partea sa. Constituţia interzice orice act de secesiune, ca de altfel toate constituţiile statelor europene. Din punct de vedere politic, întregul proces din Catalonia a fost condus şi stăpânit de forţe de extremă stângă, forţe trotskiste care işi imagineză că Europa de astăzi e oarecum similară cu cea din anii '20-'30. Nu există niciun fel de alte raţiuni. Era o zonă prosperă, în care oamenii au un nivel de trai foarte ridicat, o zonă universitară-culturală de mare performanţă, atât în Spania cât şi în Europa. Singura explicaţie (pentru situaţia actuală - n.r.) este modul în care a fost indus acest sentiment de separare, pentru că nu este vorba despre o independenţă în sine... este vorba de o segregare a Cataloniei faţă de statul spaniol. Sigur că, având baza legală de partea sa şi presiunea politică cât se poate de clară, premiuerul Rajoy, cât şi Senatului de la Madrid, nu-i va rămâne decât opţiunea de a aplica legea şi de a desfiinţa practic structurile care au decis secesiunea Cataluniei."
Catalonia, în afara uniunii Europene
Întrebat de realizatorul emisiunii cine a determinat acest moment istoric de la creearea uniunii Europene, fostul ministru de Externe a precizat:
"Exclud varianta prostiei, inocenţei, inconştienţei. Situaţia pare a fi nu numai de sorginte emoţională, determinată de anumite forţe politice. ci şi de interese care vizează divizarea Europei si mai ales subminarea autorităţii, implicit a suveranităţii, unor state membre ale Uniunii Europene si ale Alianţei Nord Atlantice. Pornind de la rezultat şi de la consecinţe, acesta ar putea fi un argument, vom vedea îm zilele următoare. Din momentul declarării independenţei, Catalonia se poate considera în afara Uniunii Europene. Asta înseamnă că este în afara pieţei unice, că are loc un proces - care, de fapt, a început pe 1 octombrie - de delocalizare a firmelor, a băncilor. Contaţi şi pe ideea că statul, cu centrul la Madrid, are capital majoritar pe tot ceea ce înseamnă servicii majore, căi ferate de exemplu şi, mai ales porturi. Sunt 26 de porturi la Marea Mediterană foarte dezvoltate economic care, sigur, ar putea reprezenta o zonă de interes pentru cineva care doreşte să-şi ţină flota în mări calde."
Vineri după amiaza, Senatul spaniol a votat ca Madridul să preia controlul direct al Cataloniei. "Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia", a transmis Rajoy, pe Twitter.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu