Deputaţii au stabilit viteza maximă în România pe şosele care... aproape că NU EXISTĂ

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a USR care prevede majorarea limitei de viteză de la 100 km/h la 120 km/h pentru o categorie de drumuri care aproape nu există. 

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă a USR care prevede majorarea de la 100 km/h până la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres. Doar că, momentan, în România sunt doar 18 km de şosea care ar intra la această categorie. 

S-au înregistrat 283 voturi "pentru" şi o abţinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres.

Limita maximă de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres este 120 km/h, faţă de 100 km/h cum este în prezent, au stabilit deputaţii.

Ce alte limite de viteză s-au mai precizat



De asemenea, vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru autovehiculele din categoriile A şi B vor fi: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres (faţă de 100 km/h cum este acum), 100 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri. Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri. Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum), 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Ce e interzis pe drumurile expres



"Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h", au mai stabilit deputaţii.
Totodată, pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile.

"Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers", mai prevede proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional, scrie Agerpres. 

Ce drumuri expres sunt în România 

Drumuri de mare viteză și/sau siguranță sporită (2x2 cu separator de benzi):

Drum de legătură A3 - Tg. Mureș - 4,7 km

Drum ocolitor Giurgiu, legătură DN5 - vama Ruse - 6 km

Centura Mihăilești - 3 km

Centura Satu Mare (parțial) - 4 km

Pasajul Mogoșoaia pe Centura Capitalei - 1 km

În total, puţin peste 18 km. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel