Magistrații au respins cererea de strămutare a dosarului, procesul de extrădare mergând mai departe. Înaintea de decizia magistraților, avocatul primarului din Baia Mare a făcut mai multe declarații referitoare la fuga acestuia din țară.
UPDATE 2:
Magistrații au respins cererea de strămutare a dosarului, transmite Digi24. Potrivit judecătorilor, cererea este nefondată. Decizia este definitivă. Procesul de extrădare merge mai departe.
UPDATE 1:
Judecătorii au respins cererea avocatului lui Cătălin Cherecheș ca acesta să fie prezent prin videoconferință, transmite Antena 3 CNN.
Știrea inițială:
Răzvan Doseanu, avocatul edilului Cătălin Cherecheș, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre fuga clientului său din România, cu o zi înainte de a fi condamnat la 5 ani de închisoare.
"Vă promit că îl întreb pe domnul Cherecheș în mod expres ce l-a determinat să plece din țară în data de 24 noiembrie și promit că voi face public, în măsura în care dumnealui va dori să explice de ce a plecat. Am o bănuială că probabil a crezut că nu va avea parte de o soluție corectă, dată de un complet imparțial. Se spunea că există oarecum o similitudine între o anumită plecare și o altă plecare. Eu nu pot să comentez, nu am nicio informație concretă că cineva l-a sfătuit să plece sau este 100% decizia dumnealui", a spus avocatul lui Cătălin Cherecheș.
"Există niște proceduri judiciare pe rol. Una dintre ele o avem astăzi - strămutarea. Astăzi, este termen pentru soluționarea cererii de strămutare. Este vorba despre solicitarea formulată anterior datei de 24, dată la care s-a dat hotărârea definitivă la Curtea de Apel Cluj, deci nu este o cerere de strămutare făcută ulterior. Nici nu s-ar fi putut dacă deja hotărârea era definitivă.
Din motive administrative, probabil că termenul a fost fixat după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj s-a grăbit să termine dosarul înainte de soluționarea cererii de strămutare. Ăsta poate fi un semn de lipsă de imparțialitate pe care noi l-am invocat. Din punct de vedere legal, codul de procedură penală permite admiterea unei cereri de strămutare chiar după rămânerea definitivă a unei hotărâri dată în apel și chiar dacă hotărârea este de condamnare. Dacă instanța admite cererea de strămutare atunci hotărârea dată în apel este desființată și practic apelul se rejudecă (...)
Legat de informațiile care se tot vehiculează în spațiul public, că s-ar fi mers pe repede înainte pentru a evita prescripția, am spus-o și data trecută - fapta domnului Cherecheș are ca termen de prescripție 24 iunie 2024, adică 7 luni de zile la momentul la care s-a dat soluția.
Să fim serioși, dacă vrei să termini o cauză poți să dai termen a doua zi sau din două în două zile, în condițiile în care după ce Curtea de Apel Cluj anterior încuviințase mai multe probe în apel, s-a intrat de către un judecător de permanență care trebuia să intre doar la un termen pentru că așa a fost situația. Acel judecător de permanență, care a și dat soluția în final, nu putea să dea soluția în final decât dacă revenea asupra tuturor probelor, închidea cercetarea judecătorească, pentru că altfel la termenul următor trebuiau administrate probele și nu ar mai fi putut intra. Pare o situație interesantă inclusiv această primă componentă a completului care a dat soluția în apel", a explicat avocatul Răzvan Doseanu, în legătură cu motivul pentru care instanța ar trebui să se pronunțe astăzi în dosarul lui Cătălin Cherecheș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu