Cornel Patrichi a murit. Povestea 'regelui dansului în comunism'

Cornel Patrichi a murit marți în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei boli grave care l-a măcinat în ultimele luni.

În ziua de 1 aprilie, în loc să-și serbeze ziua de naștere, artistul s-a rugat pentru sănătate. Soția sa, Cornelia, a chemat preoți la Cornel Patrichi și spera într-o minune.

De ziua sa, Cornel Patrichi a primit foarte multe mesaje de "La mulți ani!", cuvinte frumoase, mesaje de încurajare că poate merge mai departe. Latifundiarul Gigi Becali a dus doi preoți acasă la Cornel Patrichi.

Cornel Patrichi a dus coregrafia de televiziune la rang de artă

S-a spus despre el că este creatorul variete-ului de televiziune din România. Presa l-a numit regele dansului în comunism, dar l-a apreciat și ca fiind cel care a dus coregrafia de televiziune la rang de artă. Cornel Patrichi, actor și coregraf, a cunoscut succesul pe scenele teatrelor din țară și străinătate, în televiziune, dar și în film.

S-a născut la București, la 1 aprilie 1944. A fost elev al Școlii elementare 18, din Piața Romană, iar dintr-o întâmplare a ajuns la școala de balet.

VEZI ȘI: Cornel Patrichi a murit. Arșinel, prima reacție

În mod normal, copilul începe de acasă să țopăie, iar părinții observă și spun hai să-l ducem la școală. Eu am nimerit la școala de coregrafie dintr-o întâmplare. Era 1953 (..). A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet. (...) Viața unui copil, într-o școală de balet, e cumplită! E anostă... Abia într-a VIII-a a început să-mi placă! Se îmbina arta cu tehnica... Dansul clasic nu e o plăcere pentru un copil!, își amintea Cornel Patrichi într-un interviu.

A urmat apoi cursurile Liceului de coregrafie, pe care l-a absolvit în 1962. Unchiul său, care era director muzical la Teatrul Constantin Tănase, l-a angajat prim-balerin.

Am terminat studiile în 1962 și toată vara am stat pe la Operă, sperând ca prin toamnă să mă angajeze. Într-o zi am trecut pe la unchiul meu, Nicolae Patrichi, care era directorul muzical al Teatrului 'Constantin Tănase', și mi-au propus să vin ca prim-balerin. Acolo era o revistă de pe vremea lui Tănase — revista 'Cărăbuș', povestea coregraful.

[citeste si]


În 1970 m-am întâlnit cu Manolache, directorul teatrului 'Fantasio', care-mi propunea să vin la ei, ca maistru de balet categoria I. M-am angajat tot prim-balerin. Manolache îmi spunea că-mi trebuie derogare ca să fiu maistru. Într-o zi, am primit-o. Aveam 26 de ani. Am stat acolo zece ani, făcând naveta București-Constanța. Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, făceai repetiția de dimineață, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mâncam, mă odihneam, începea repetiția de după-amiază și pe la 9 seara aveam tren înapoi, spunea Cornel Patrichi în interviu.

În opinia sa, cea mai bună perioadă pentru un balerin e între 17 și 30 de ani. Acu' îi pun să facă și facultate și ies de acolo balerini bătrâni!.

În televiziune, a lucrat cu Valeriu Lazarov, Ovidiu Dumitru, dar recunoaștea că a colaborat cel mai bine cu Alexandru Bocăneț, din 1968, până în 1977, la moartea prematură a acestuia.

Youtube video image

A avut puține ieșiri în străinătate: Paris, Dresda, San Remo. În 1965 am fost la Paris, la un fel de olimpiadă a teatrelor de revistă. Am fost cu ruși, israelieni, un teatru din Havana. A fost prima ieșire din țară pentru 90% din trupa aia. Pentru balerini și cântăreți, important era să faci turnee în străinătate, spune coregraful.

Un amic l-a sfătuit să încheie un contract în fosta RDG.

Am pregătit trei numere și am luat avionul spre Dresden. Am lucrat o lună și am câștigat enorm de mulți bani. Ne-am întors în țară și am mai plecat, am ajuns și pe scena la San Remo. Vremurile erau din ce în ce mai grele. În '87 am plecat în Italia, cu un spectacol, și am rămas. Aveam bani, ne-am cumpărat imediat o casă, o mașină, povestește Cornel Patrichi.

De ce el și soția sa, Cornelia, tot balerină, au ales Italia? Pentru că e o țară care seamănă cu România. Au locuit în Toscana, și-au deschis propria școală de balet — Dance Studio Patrichi.

S-a întors în țară după 1999. În urma invitației lui Florin Călinescu de a realiza coregrafia la emisiunea Vineri seara cu Florin Călinescu. Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către președintele României, la 23 februarie 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel