Conservatorii din Iran și-au adjudecat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative

iran vot
iran vot

Potrivit unei compilări a rezultatelor primului tur de scrutin, parlamentul iranian ales vineri va fi, ca şi cel precedent, larg dominat de conservatori care se reclamă de la liderul suprem Ali Khamenei, reformatorii dispunând doar de 19 mandate, informează Mediafax.

Întrucât, din cele 290 de mandate nu au fost atribuite, luni dimineață, decât 224, cele 63 de mandate, precum și cele trei locuri rămase neocupate, urmează să facă obiectul unui al doilea tur de scrutin, probabil în aprilie, potrivit datelor publicate de site-ul Majlis

Alegerea unor numeroși candidați ”independenți”, precum și posibilitatea realizării unor complexe alianțe politice, chiar și în cazul în care opoziția reformatoare nu a obținut decât 19 mandate, comparativ cu cele 60 deținute în precedenta legislatură, fac dificilă orice estimare a ponderii diferitelor facţiuni şi echilibrului între susţinătorii şi adversarii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în cadrul viitorului Legislativ.

Niciuna dintre cele două coaliţii conservatoare principale aflate în competiţie, "Frontul Unit al Conservatorilor" care îi regrupează pe opozanţii lui Ahmadinejad şi "Frontul Durabilităţii" din care fac parte susţinătorii acestuia, nu a reuşit să se impună, potrivit unei compilări a rezultatelor întocmită de AFP pe baza numeroaselor informaţii disparate publicate de presă.

Din totalul candidaților aleși din primul tur identificaţi de AFP, "Frontul Unit", condus de preşedintele Parlamentului Ali Larijani, a obţinut 43 de mandate, "Frontul Durabilităţii" zece, iar 54 de candidați figurau simultan pe listele celor două coaliţii - o particularitate a vieţii politice iraniene -, fără să fie posibil să se ştie ce partid vor opta să susţină.

De asemenea, au fost aleși 89 de deputaţi "independenţi", cu angajamente uneori necunoscute, care au reuşit să fie aleşi împoriva candidaţilor principalelor mişcări în cadrul acestui scrutin, fapt ce a dus la înnoirea a peste jumătate din numărul membrilor Majlis.

Cinci mandate revin principalelor minorităţi religioase recunoscute de Republica islamică (creştini, evrei, zoroastrieni), iar "Vocea naţiunii", o coaliţie conservatoare redusă care i se opune lui Ahmadinejad, obţine două mandate.

La primele generale de la tulburările şi grava criză politică ce au urmat realegerii contestate a preşedintelui Ahmadinejad în iunie 2009, au votat peste 30 de milioane de persoane cu drept de vot, din totalul de  48 de milioane de iranieni.

La aflarea rezultatelor, puterea a mulțumit participanților la vot pentru încrederea acordată într-un moment în care regimul actual se confruntă cu ameninţări militare din partea Israelului şi presiuni economice tot mai mari din partea occidentalilor, din cauza programului nuclear controversat susținut de Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel