Cinci motive invocate de Putin pentru a anexa Crimeea

Președintele Vladimir Putin a susținut, marți, un discurs de 50 de minute în care a defulat reproșuri legate de evenimente din ultimii 25 de ani, referitoare la Libia, Kosovo, Irak sau bombardarea Iugoslaviei. La capătul cuvântării, în ropote de aplauze, Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea la teritoriul Federației Ruse.

WSJ a alcătuit o listă cu cele cinci motive invocate de Vladimir Putin pentru a justifica integrarea peninsulei Crimeea în Federația Rusă:

1. Încorporarea Crimeii de către Rusia îndreaptă o eroare istorică

Vladimir Putin a susținut că legea sovietică a fost încălcată în 1954, an în care Crimeea a fost transferată Ucrainei. El a spus că atunci când liderul Nikita Hrușciov, el însuși de origine ucraineană, a oferit peninsula Ucrainei, nimeni nu a anticipat că URSS se va dizolva, dar când asta s-a întâmplat, Crimeea a fost înmânată precum "un sac de cartofi". "Ceea ce părea a fi incredibil, din păcate a devenit realitate", a spus el. "O mare țară a încetat să maiexiste".

2. Crimeea are nevoie să fie parte a unui stat puternic și stabil

Vladimir Putin a reiterat că noua conducere a Ucrainei este ilegitimă, ceea ce-i pune în pericol pe locuitorii regiunilor unde predomină etnicii ruși. El a adăugat că Rusia are datoria de a-și apăra "compatrioții". Putin a arătat că rezultatul copleșitor al referendumului de duminică în favoarea secesiunii de Ucraina a demonstrat că aceasta a fost voința poporului. Președindele Rusiei a invocat precendentul istoric numit Kosovo, care s-a rupt de Serbia în 2008.

3. Rusia nu intenționează să mai confiște alte părți din teritoriul Ucrainei

În ciuda faptului că filorușii din Estul Ucrainei cer, la rândul lor, unirea cu Rusia, Federația nu intenționează să-și alipească alte părți din teritoriul Ucrainei, a pretins Putin. "Nu-i credeţi pe cei care vă sperie cu Rusia şi spun că vor urma şi alte regiuni după Crimeea. Nu avem nevoie de o divizare a Ucrainei", a spus președintele Rusiei.

4. Vestul a încălcat "linia roșie" susținând noul guvern de la Kiev

Vladimir Putin a acuzat Vestul de ipocrizie pentru că a susținut noul guvern de la Kiev, instaurat, în opinia lui, ca urmare a loviturii de stat din Februarie. El a adăugat că acest lucru subminează orice argument conform căruia incursiunea Rusiei în Crimeea și referendumul au fost ilegale.

5. Rusia nu își face griji cu privire la sancțiuni

Președintele Putin a declarat că sancțiunile timide impuse de UE și SUA pentru un număr restrâns de oficiali ruși și nu deranjează Rusia. Unii dintre cei vizați de măsuri, printre care și vicepremierul Dmitry Rogozin, au luat în râs sancțiunile Vestului, spunând că nu au proprietăți și conturi în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel