Modificările de culoare a limbii se datorează consumului anumitor alimente, sunt temporare și nu indică neapărat o problemă. Cu toate acestea, este important să acordăm atenție aspectului acestui organ.
Poate că aspectul limbii nu este una dintre principalele noastre preocupări estetice, dar adevărul este că nu ar trebui să neglijăm acest organ care ne permite să vorbim, să gustăm mâncarea sau să înghițim. Și asta pentru că, de fapt, aspecte precum culoarea sau textura limbii pot dezvălui multe informații importante despre starea noastră de sănătate.
De la infecții la probleme în alimentație sau tipuri de cancer, analiza limbii ajută medicii să diagnosticheze o mare varietate de condiții. Așadar, dacă observi ceva neobișnuit, consultă un specialist pentru a discuta despre această problemă.
Conform portalului de informații despre sănătate al Universității Harvard, o limbă sănătoasă ar trebui să aibă în mod normal o formă rotunjită și simetrică și o culoare roz deschis, cu unele nuanțe de pigmentare mov sau maro în populațiile de origine africană, asiatică sau mediteraneană.
Doctorul Tien Jiang, odontolog în cadrul Departamentului de Politici de Sănătate Orală și Epidemiologie de la Școala de Medicină Dentară Harvard, spune că, uneori, limba poate prezenta o anumită acoperire albicioasă, compusă dintr-o proteină numită keratină, care protejează limba de leziuni în timpul mesei.
Mai de aproape, pe limbă se pot observa o serie de mici umflături, care sunt papilele.
Trebuie să avem în vedere că multe dintre anomaliile care pot apărea în culoarea limbii sunt rezultatul alimentelor pe care le consumăm. În schimb, alte modificări ale aspectului normal al limbii pot fi rezultatul unor probleme de sănătate care pot necesita chiar tratament medical.
Negru sau maro
O limbă maro sau neagră poate indica o afecțiune numită limba viloasă neagră. Aceasta apare atunci când papilele devin prea lungi, astfel încât pot captura bacterii și o combinație de culori din alimente. Factorii de risc includ utilizarea antibioticelor sau antihistaminicelor, fumatul, gura uscată, consumul excesiv de cafea sau ceai negru și o igienă orală precară.
Zone albe
Apariția petelor albe pe limbă indică de obicei o creștere excesivă a drojdiilor sau a ciupercilor în gură. Aceasta poate fi, la rândul său, o consecință a anumitor condiții precum diabetul sau HIV-ul, un efect secundar al anumitor antibiotice sau tratamente pentru cancer, rezultat al purtării protezelor dentare, consecință a fumatului sau efect secundar al utilizării inhalatoarelor cu steroizi. În cazuri foarte rare, poate fi un simptom al cancerului oral.
Zone roșiatice sau galbene
Peticele de culoare roșiatică sau galbenă pe limbă sunt adesea produse de afte, suprafețe crescute de ciuperci sau drojdii sau, din nou, în cazuri foarte excepționale, de cancer oral.
Limbă roșie
O limbă de culoare roșie poate indica o deficiență de vitamina B12 sau o infecție numită scarlatină. Această ultimă condiție este cauzată de un tip de streptococ în bacterii și provoacă și alte simptome, precum o reacție cutanată caracteristică pe corp. În cazul în care petele roșii pe care le prezentăm nu par să se deplaseze de la o zonă la alta a limbii, este posibil să avem o afecțiune numită „limbă geografică”, care este inofensivă.
După cum am menționat, adesea schimbările în colorația limbii sunt doar rezultatul consumului anumitor alimente. Prin urmare, în principiu, ar trebui să ne îngrijorăm doar atunci când observăm că schimbările nu dispar sau dacă vin însoțite de alte simptome îngrijorătoare.
În special, unele semne suplimentare care ar putea indica că modificările în aspectul limbii sunt rezultatul unei patologii sunt febra, durerea în gât sau dureri/arsuri permanente.
În aceste cazuri, medicul nostru ar putea diagnostica problema, prescrie sau sugera tratamente care să amelioreze disconfortul sau să ne ofere sfaturi cu privire la hidratarea și igiena orală, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu