Există nenumărate locuri pe șoselele în România care sunt considerate hotspot-uri ale morților, datorită numărului mare de accidente care se petrec acolo, însă autoritățile sunt ezitante în a lua măsuri pentru prevenirea acestora.
În cadrul unui interviu exclusiv la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a comparat locurile din România în care au loc accidente rutiere cu ceea ce se întâmplă în peninsula scandinavă și cum se raportează factorul decident la riscurile apărute pe șosele.
„În Suedia, când apare un accident, indiferent dacă are sau nu victime, obligatoriu se întrunește comisia locală, care e formată din poliția locală de acolo și reprezentantul Ministerului Transporturilor sau reprezentantul drumului, și se ia o decizie pe loc dacă trebuie discutată problema în comisia superioară.
Dacă se întâmplă două accidente într-o zonă, e obligatoriu să se întâmple ceva din punct de vedere al infrastructurii. Dacă se întâmplă un accident, se ia decizia că trebuie sau nu trebuie, dar când se întâmplă două, cu siguranță se schimbă ceva. E o politică națională și fiecare administrator și fiecare membru din acea comisie locală este obligat, educat și învățat să facă ceva“, a spus specialistul.
FOTO: Agerpres
În România, potrivit lui Titi Aur, factorul decident evită să ia decizii ale căror efecte se văd pe termen lungă, deoarece nu poate profita imediat de satisfacția cetățeanului față de decizia luată.
„La noi nici nu se pune problema de așa ceva, nici nu e în gândirea autorităților să se declanșeze acest sistem. Politicianul român, dacă i se spune că efectul deciziei pe care o ia astăzi se va vedea după 5-7 ani, zice că nu-l interesează. Când vorbim de zona asta (n.r. circulație) nu prea poți să faci ceva să se întâmple până mâine.
În loc să fie om de stat și om cu viziune, politicianul român este doar un oportunist de moment“, a explicat, la DC News, Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News