CCR le-a salvat scaunele din CSM lui Danileț și Ghica. Procedura de revocare, deși aceeași cu cea de numire, neconstituțională

ghica-si-danilet dc
ghica-si-danilet dc

Judecătorii Cristi Vasilică Danileț și Alina Ghica au atacat pe toate căile posibile votul colegilor din țară, care au decis că nu vor să mai fie reprezentanți de cei doi în CSM. Mutarea câștigătoare a constat în tertipul numit Curtea Constituțională, care a declarat neconstituțional articolul 55 din legea 317/2004, referitor la revocarea magistraților. Pe lângă faptul că Danileț și Ghica se pot întoarce nestingheriți la scaunele lor din CSM, decizia CCR îi asigură că o nouă procedură de suspendare a lor din funcții, asemenea celei care a eșuat acum, nu mai poate fi începută.

Plenul CSM a luat act de votul judecătorilor de la Judecătoriile și Curțile de Apel din țară pe 26 februarie. Prima acțiune a celor doi a fost atunci de a ataca decizia la secția de contencios a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Strategia a eșuat însă, pentru că sancțiunea impusă celor doi nu era de ordin disciplinar, iar doi supleanți le puteau lua oricând locul în CSM. Alina Ghica perora la acea vreme că nu o interesează revenirea în CSM, că nu trage cu dinții de scaun, așa cum ar reieși din gestul ei, ci că este o chestiune de orgoliu profesional.

Președintele Transparency International România, Victor Alistar, spune că cei doi au reușit să fenteze revocarea definitivă din Consiliu prin forul judiciar unde judecătorii sunt numiți politic: Curtea Constituțională. Aceasta a declarat neconstituțional articolul referitor la revocarea din Consiliu, promovat de același Danileț cu ani înainte, ceea ce a anulat votul judecătorilor din țară. Procedura de revocare a fost declarată neconstituțională, deși aceasta este aceeași cu cea de alegere a unui membru CSM. ”De ce este neconstituțional să-i revoci, dar constituțional să-i alegi?”, se întreabă Alistar.

Curtea de Apel București a decis, luni, suspendarea deciziei de revocare din CSM a lui Vasilică Danileț, până la pronunțarea unei hotărâri definitive în cazul cererii de anulare a revocării. Curtea de Apel Galați a hotărât același lucru în cazul celuilalt judecător revocat, Alina Ghica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel