Cazul polițistului răpit de separatiști. REACȚII din România și din străinătate

Un polițist din cadrul Inspectoratului de poliție Florești, din Republica Moldova, a fost răpit de separatiștii transnistreni. Iată care sunt reacțiile internaționale.

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Florești din cadrul IGP a fost răpit în această dimineață de către mascații așa-zisului KGB transnistrean (ministerul securității de la Tiraspol). Incidentul a avut loc în această dimineață, în zona de securitate, în orașul Camenca. Mai multe surse susțin că soția polițistului a sunat astăzi, în jurul orei 09:30, la conducerea IP Florești, să anunțe că noaptea trecută mai multe persoane i-ar fi spart geamurile locuinței, iar despre acest fapt l-a anunțat pe soțul său (Vezi AICI).

Reacții din România

Analistul Cristian Hrițuc a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj ce are în vedere răpirea polițistului moldovean:

„Cred că e puțin probabil ca în zona de securitate, zona tampon dintre Moldova și Transnistria, KGB transnistrean să fi făcut o operațiune fără să aibă un ok de la conducerea militară rusă

Dodon, ca șef al al Consiliului Suprem de Securitate, ca partener al președintelui transnistrean, dar ca și vasal al Rusiei, stă ascuns.Nu spune nimic pe acest subiect. În toate declarațiile pe care le face se laudă cu relația pe care o are cu Federația Rusă. Azi, vedem mai bine ca oricând că relația este una de supunere totală. O relație în genunchi, care nu îi permite lui Dodon nici măcar să protesteze atunci când transnistrenii comit astfel de abjecții. Mai este o învățătură de tras. Poate pricep și nemții că Republica Moldova nu va deveni vreodată mica Elveția. Poate...”

Totodată, Andrei Vlășceanu, un alt analist de la București a scris:

„Îmi pare rău pentru ofițerul IGP răpit de KGB-ul din Tiraspol și sper ca acesta să fie eliberat cât mai curând pentru a se întoarce lângă familia lui. În același timp, nu mă surprinde acest act de răpire de persoane și mai ales a unui ofițer de poliție de către separatiștii păpușați direct de către Moscova. În acest sens, se re-subliniază câteva lucruri esențiale:

1. Dosarul nistrean nu va fi soluționat niciodată, atâta timp cât regiunea aparține de facto Rusiei;

2. Chișinăul nu are forța necesară pentru a-și asigura propria securitate;

3. Zona nistreană rămâne “zona gri” prin care se derulează afaceri tenebroase și grase;Dodon & Chicu tac mâlc pentru că e un rezervor de voturi și nu numai pentru ei, iar o măsură curajoasă ar fi un blocaj total, în tandem cu Kievul, astfel încât să nu intre/iasă nici musca.”

OSCE, reacție dură

Misiunea OSCE urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc noaptea trecută în Zona de Securitate și care a avut drept consecință răpirea unui polițist moldovean de către structurile Transnistrene.  Misiunea este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unifactă de Control pentru a clarifica toate circumstanțele.

„Suntem foarte îngrijorați de tensiunile care se amplifică în jurul acestui caz și potențialul impact negativ asupra procesului de reglementare - și avem întrebări serioase privind protecția drepturilor omului și statul de drept în legătură cu acest incident,” a declarat Șeful Misiunii Claus Neukirch, potrivit Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel