Campanii de informare şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, pe litoral

Echipe multidisciplinare de specialişti în prevenire vor implementa până pe 1 septembrie, pe litoral, campanii şi proiecte de informare şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). 

Conform sursei citate, având în vedere dinamica fenomenului consumului şi traficului ilicit de droguri, mai ales în ceea ce priveşte consumul experimental în rândul tinerilor români şi străini care vin în vacanţă într-un număr foarte mare pe litoral, în perioada sezonului estival 2019, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa - Serviciul Poliţiei Rutiere, Poliţia de Proximitate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa şi cu societatea civilă - Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România (CIADO) vor implementa un set de măsuri, în vederea asigurării unui răspuns proactiv faţă de fenomenul consumului de droguri.

'Echipele multidisciplinare de specialişti în prevenire vor implementa, până la data de 1 septembrie, două campanii şi două proiecte de informare şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, având ca principale arii de acţiune locaţiile în care se vor desfăşura marile festivaluri (Dakini Fest Tuzla, Neversea Fest, Out of Doors Fest, Sunwaves Fest şi Sunset Fest), taberele şcolare şi localitatea Vama Veche, unde va fi amplasat un 'cort de chill' pe toată durata sezonului estival', arată comunicatul.

Campania de prevenire a consumului de droguri 'Litoral fără droguri' 2019, ediţia a XIV-a, are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor aflaţi în staţiunile turistice din judeţul Constanţa, cu privire la consecinţele fizice, psihice şi juridice la care se expun în urma consumului de droguri, precum şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber. Pe plajele de pe litoralul românesc vor exista puncte de informare antidrog, se vor desfăşura activităţi cultural artistice şi sportive, dar şi sesiuni de formare antidrog. Totodată, pe toată perioada sezonului estival, în fiecare vineri şi sâmbătă, vor fi organizate în trafic activităţi de informare şi testare antidrog a conducătorilor auto, pentru prevenirea conducerii autoturismelor sub influenţa consumului de droguri, precizează ANA.

Campania de prevenire a consumului de droguri şi a riscurilor asociate consumului de droguri 'Safe Parties!', ediţia a III-a, are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele artistic-muzicale de amploare, organizate pe litoralul românesc şi în marile cluburi din nordul staţiunii Mamaia cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri. În cadrul acestei campanii vor fi organizate sesiuni de informare antidrog, cursuri privind acordarea măsurilor de prim-ajutor în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută etc) cu întreg personalul angajat (barmani, ospătari, agenţi de securitate) al marilor cluburi şi al evenimentelor de amploare artistic-muzicale ce se vor organiza în perioada sezonului estival. Vor fi amplasate un 'cort de chill' stabil în Vama Veche şi câte un cort în fiecare locaţie unde vor avea loc concerte şi festivaluri.

'Cortul de chill' este un concept inovativ şi eficient utilizat în spaţiile recreaţionale, fiind un spaţiu nonformal de prevenire a consumului de alcool şi droguri. În acest spaţiu, persoanele care doresc pot solicita echipelor multidisciplinare de specialişti evaluarea dependenţei de droguri, prin efectuarea, la cerere, a testului DUDIT (aplicaţie online pentru identificarea tulburărilor de dependenţă). În egală măsură, adolescenţii şi tinerii pot beneficia de informaţii profesioniste legate de efectele consumului şi abuzului de alcool şi droguri, de consiliere în situaţii de criză şi de materiale de reducere a riscurilor (apă, prezervative etc).

În cursul nopţii, specialiştii ANA vor străbate plaja, alături de elementele din dispozitivul de ordine publică, pentru a identifica persoane aflate la risc şi pentru a le oferi, la nevoie, sprijin, se arată în comunicat. Proiectul de prevenire a consumului de droguri 'Vacanţă în siguranţă- fără droguri!', ediţia a VI-a, va fi implementat în taberele şcolare din zona litoralului. ANA precizează că va avea ca scop informarea elevilor din taberele şcolare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri.

De asemenea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa, IPJ Constanţa - Serviciul Prevenirea Criminalităţii, IJJ Constanţa - Compartimentul Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) Constanţa şi Garda de Coastă Constanţa, se vor organiza pentru elevii din aceste tabere activităţi de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării copilului, precum şi activităţi de dezvoltare a abilităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber. Proiectul de prevenire a consumului de droguri 'Vară în siguranţă - Tu contezi cel mai mult', ediţia a VI-a, va fi implementat în centrele de plasament din municipiul Constanţa, având drept scop conştientizarea riscurilor consumului de tutun, alcool şi droguri şi a riscurilor asociate delincvenţei juvenile, victimizării copiilor şi cazurilor de dispariţii, în rândul preadolescenţilor şi adolescenţilor din aceste servicii rezidenţiale, a adăugat ANA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel