Kremlinul a declarat miercuri că anchetatorii au în vedere posibilitatea ca avionul în care se afla șeful mercenarului Evgheni Prigojin să fi fost doborât intenționat, prima recunoaștere explicită a faptului că acesta ar fi fost asasinat.
„Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, inclusiv versiunea – știți despre ce vorbim – să zicem, o atrocitate deliberată”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre anchetă, potrivit Reuters.
Întrebat dacă Organizația Aviației Civile Internaționale va investiga accidentul, Peskov a avertizat că anchetatorii ruși nu au făcut încă concluzii oficiale despre ceea ce s-a întâmplat exact.
„Să așteptăm rezultatele investigației noastre rusești”, a spus Peskov.
Avionul privat Embraer cu care Prigozhin călătorea spre Sankt Petersburg de la Moscova s-a prăbușit la nord de Moscova, ucigând toate cele 10 persoane aflate la bord pe 23 august, inclusiv alte două figuri de top ale Wagner, cei patru bodyguarzi ai lui Prigozhin și un echipaj format din trei membrii ai personalului de zbor.
Cauza este încă neclară, dar sătenii din apropierea locului au declarat pentru Reuters că au auzit o bubuitură și apoi au văzut că, după aceea, avionul a căzut la sol.
Avionul s-a prăbușit la exact două luni de când Prigojin a preluat controlul orașului Rostov, din sud, la sfârșitul lunii iunie, în deschiderea unei revolte care a zdruncinat din încrederea populației față de Vladimir Putin.
Rusia a informat autoritatea de investigare a avioanelor din Brazilia că nu va investiga prăbușirea avionului Embraer (EMBR3.SA) de fabricație braziliană conform regulilor internaționale „deocamdată”, a declarat agenția braziliană pentru Reuters.
Întrebat despre acel raport, Peskov a spus: „În primul rând, ancheta este în curs de desfășurare, Comitetul de anchetă este implicat în asta”.
„În acest caz nu se poate vorbi despre niciun aspect internațional”, a spus Peskov.
A doua zi după accident, Putin a transmis condoleanțe familiilor celor uciși și a spus că îl cunoaște pe Prigojin de foarte mult timp, încă din anii haotici ai perioadei 1990.
„Era un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață”, a spus Putin, descriindu-l drept un om de afaceri talentat.
Kremlinul a respins ca „minciună absolută” sugestia unor politicieni și comentatori occidentali că Putin a ordonat ca Prigojin să fie ucis din răzbunare.
După moartea lui Prigojin, Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus - un pas căruia Prigojin s-a opus din cauza furiei sale față de ministerul apărării despre care a spus că riscă să piardă războiul din Ucraina.
Adepții lui Prigojin au depus flori, mesaje și poezii la mormântul lui, miercuri, salutându-l drept un războinic neînfricat.
Când era în viață, lui Prigojin îi plăcea să se laude că este unul dintre cei mai temuți mercenari din lume, cu cea mai bună forță de luptă.
Oponenții precum Statele Unite l-au considerat pe Prigojin drept un comandant brutal care a jefuit statele africane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu