Ucraina a ucis între opt și zece generali ruși în timpul conflictului în curs, a declarat marți șeful Agenției SUA de Spionaj pentru Apărare, generalul Scott Berrier.
În timpul unei audieri a Comisiei pentru serviciile armate din Senat, senatorul republican Tom Cotton a întrebat: „Faptul că Rusia îi pierde pe toți acești generali vă sugerează că acești generali trebuie să meargă înainte pentru a se asigura că ordinele lor sunt executate?”
Berrier a răspuns: „Da”.
Șeful DIA a spus: „Cred că ucrainenii au dreptate în ceea ce privește modul în care se confruntă cu apărarea națiunii lor”.
El a adăugat: „Nu sunt sigur că soldații ruși din raioanele militare îndepărtate ale Rusiei înțeleg cu adevărat asta”.
Luna trecută, Rusia a promovat un nou comandant de război pentru a prelua controlul asupra operațiunilor din Ucraina, în timp ce Moscova se lupta să-și atingă obiectivele de când a lansat invadarea Ucrainei – pe 24 februarie.
Oficialii americani, însă, au spus că schimbarea de comandă nu a șters „eșecul strategic” cu care se confruntă Rusia în Ucraina, pe fondul rezistenței puternice a Kievului și a sprijinului pe care l-a primit din partea SUA și UE.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să prelungească pe termen lung conflictul militar în Ucraina, a spus Avril Haines, directorul Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA.
„Evaluarea noastră este că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în cursul căruia încă intenţionează să atingă obiective dincolo de regiunea Donbas", a declarat Avril Haines, directorul Comunităţii serviciilor de informaţii din SUA, în cursul unei audieri în Comisia Forţelor Armate din Senat.
Avril Haines a atras atenţia că, în următoarele săptămâni, armata rusă probabil va încerca să creeze un culoar teritorial de-a lungul Mării Negre între zona Donbas şi Transnistria. Serviciile secrete americane nu cred că Rusia va reuşi să menţină mult timp controlul asupra unui astfel de culoar, a precizat Avril Haines, conform cotidianului The New York Times.
„Cel mai probabil, Vladimir Putin crede că Rusia are o abilitate mai mare şi o voinţă mai puternică să reziste provocărilor decât adversarii. Şi probabil mizează pe faptul că determinarea Statelor Unite şi Uniunii Europene se va reduce, în contextul agravării problemelor alimentare, a inflaţiei şi a preţurilor la energie", a subliniat Avril Haines.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu