EXCLUSIV  Analiză dură a sistemului de învățământ: ”Minte tot!”. Lanțul slăbiciunilor pe care nimeni nu vrea să-l taie

Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu, face o analiză dură a sistemului de învățământ.

Gabriel Ispas spune că sistemul de învățământ ”minte tot, minte societatea, minte comunitatea locală, îi minte pe profesori și în definitiv națiunea”.

Acesta a declarat că o eroare fundamentală este faptul că se pornește de la premisa că toată lumea trebuie să aibă facultate și că nu mai există școlile profesionale. Această afirmație a fost făcută în contextul discuției despre dapatarea învățământului la cerințele pieței.

”Noi am uitat să-i învățăm pe oameni să aibă o meserie. Am pornit constant de la premisa că toată lumea trebuie să aibă facultate. O eroare fundamentală. Nu toată lumea trebuie să aibă o facultate. În același timp, fiecare cetățean trebuie să aibă o meserie”, a spus Gabriel Ispas.

”În zona aceasta de învățământ profsional și tehnic. La un moment dat, unora le-a fost jenă să recunoască că avem nevoie de profesional. Profesional sună rău, sună comunist. E o greleașă fundamentală. Învățământul profesional trebuie să producă oameni care au o profesiem o meserie.  Noi, ca sistem, de 25 de ani reinventăm roata” a mai spus el.

Minciuna care îngroapă sistemul

Decanul Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu a explicat ”minciuna” care îngroapă sistemul. Gabriel Ispas a spus că totul pornește de la finanțare.

”Am ajuns în situația în care pe fostele școli profesionale le-am botezat licee tehnologice, după aceea le facem colegii. În loc să se facă clase care să meargă pe o anumită meserie, fac clase pe real. E mult mai ușor să-i înveț să facă real, dar este o minciună.

Cum pornește minciuna

”Minciuna pornește de la finanțatre. În momentul în care am introdus un principiu aparent extraordinar de frumos, finațarea per capita, eu, de fapt, am introdus minciuna.

Finanțarea per capita nu înseamnă că eu am o adunare de costuri și asta înseamna cât plătește statul pentru un copil. Nu. Înseamnă că eu am un buget și îl împart la câți oameni am în sistem și îmi dă suma pe fiecare elev. Pe cale de consecință, eu nu pot da un elev afară din școală pentru că pierd finanațare. 

Așa că mă duc cu ei până în clasa a 8-a. Așa mă duc cu oameni care termină cu nota doi până în clasa a 8-a până în clasa a 12-a. Pentru că fiecare manager de școală se gândește că nu mai poate să susțină învățământiul acolo. Și discutăm de un lanț al slăbiciunilor pe care din păcate nimeni nu dorește să-șl taie”, a conchis Gabriel Ispas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel