Medicii se tem că o victimă a epidemiei de Ebola din Africa ar fi putut răspândi boala la nivel global, contaminând pasagerii a două curse aeriene cu care a călătorit în perioada de incubație. Virusul Ebola produce o febră hemoragică mortală, neexesitând un tratament specific. În perioada de incubație, care variază de la două la 21 de zile, pacientul poate contamina alți oameni, prin respirație, fără să aibă simptome sau cu simptome nespecifice.
Autoritățile medicale au pornit o cursă contra-cronometru pentru a depista și izola pasagerii care au călătorit împreună cu Patrick Sawyer, un american în vârstă de 40 de ani contaminat cu Ebola, scrie Mirror.com.
În Marea Britanie, medicii din aeroporturi și polițiștii de frontieră au fost avertizați să caute semnele de îmbolnăvire la toate persoanele care sosesc în țară. Autoritățile medicale se tem că boala se răspândește în Nigeria, unde lucrează mii angajați europeni ai firmelor petroliere, inclusiv din România.
Persoanele contaminate, căutate prin Africa și Asia
Lui Peter Sawyer i s-a permis îmbarcarea la bordul unui avion ASKY Airlines, în Liberia, deși vomita și avea diaree. Sora sa a fost recent contaminată cu Ebola. El a ajuns în Ghana, unde a schimbat avionul, luând o cursă spre lagos, Nigeria. Sawyer a murit la trei zile după ce a ajuns la destinație.
Autoritățile au informat pasagerii și personalul aeroporturilor pe unde a trecut pacientul că sunt în pericol mortal. Medicii au testat deja 20 dintre cei 59 de pasageri care au zburat împreună cu Sawyer. Restul ar putea fi oriunde în cele două țări africane, existând și temerea că ar putea călători în Europa sau Asia. Până acum, cel puțin un caz a fost descoperit în Hong Kong.
Virusul ucide 90% dintre bolnavi
În Liberia, Guineea și Sierra Leone, Ebola a ucis deja 672 oameni, după izbucnirea epidemiei, în februarie.
Ebola ucide 90% din persoanele contaminate.
Simptomele din perioada de incubație includ voma, diareea, febra, slăbiciunea musculară, cefaleea și durerile de gât. Maladia se transmite prin contact interuman, inclusiv prin respirație. Nu există tratament, singura metodă de stopare a răspândirii bolii fiind izolarea pacienților. Personalul medical care îngrijește pacienții cu Ebola trebuie să poarte costume etanșe, ca acelea ale cosmonauților. Medicul șef al echipei de intervenție din Liberia a murit, în ciuda măsurilor de siguranță luate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News