Alegeri cu scandal la Universitatea A.I. Cuza. Studenții au doar patru ore pentru vot

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) condamnă modul ilegal în care sunt organizate alegerile pentru structurile de conducere din universitatea ieşeană, se aarată într-un comunicat trimis redacției. Studenții solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să intervină urgent în vederea soluţionării acestor probleme.

 


Deşi alegerile încep săptămâna viitoare, la majoritatea facultăţilor nu se cunosc nici datele şi nici sălile unde se vor desfăşura scrutinele pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii şi Consiliile Facultăţilor. Acolo unde au fost organizate, totuşi, acestea sunt în bătaie de joc: cel mai elocvent caz este Facultatea de Istorie, unde studenţii vor avea doar patru ore la dispoziţie pentru a-şi vota colegii, în condiţiile în care acestea se desfăşoară în sesiune, când studenţii pot ajunge mai greu la vot.

 

În altă situaţie, la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de către conducerea Facultăţii, ceea ce încalcă total prevederile art. 12 alin. 3 din Statutul Studentului care interzice implicarea personalului didactic şi administrativ în alegerile studenţeşti. Sancţiunile pentru asemenea fapte, pot merge de la avertisment scris până la destituirea din funcţie.

 

Cel mai grav, se urmăreşte eliminarea studenţilor vocali din cursa electorală. Mijlocul prin care se realizează aceasta este un criteriu ilegal prin care studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 (opt) la admitere sau pe fiecare semestru şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Consiliile Facultăţilor şi Senat.

 

Această condiţie a fost introdusă de către Senatul Universităţii în metodologia de alegeri, astfel încât reprezentanţi ai studenţilor să nu ajungă cei doriţi de studenţi, ci doar tineri supuşi conducerii actuale, care să deţină aceste funcţii pur formal, pentru a nu divulga neregulile din interiorul instituţiei şi care să nu militeze în mod real pentru drepturile studenţilor.

 

Aceste prevederi încalcă atât Legea Educaţiei Naţionale (art. 203, alin. 4), cât şi Statutul Studentului la nivel naţional, care interzic orice formă de condiţionare a statutului de student reprezentant de către conducerea universităţii.

 

„Metodologia de alegeri şi regulamentele interne se schimbă doar atunci când anumite persoane din conducere au de profitat prin reducerea la tăcere a studenţilor. Se încearcă eliminarea din cursa electorală a studenţilor vocali, nesupuşi conducerii, care sunt fie lăsaţi cu restanţe, fie puşi sub ameninţarea de a susţine un anumit candidat la funcţia de rector. O parte dintre studenţii senatori sunt cumpăraţi cu promisiunea că vor fi favorizaţi la obţinerea unui post în universitate, asta dacă sunt obedienţi faţă de camarila totalitară domnului profesor Işan, actualul rector. Având în vedere că reprezentanţii studenţilor au drept de vot la alegerea rectorului şi a decanilor, miza este ca actuala conducere să îşi avantajeze favoriţii în cursa electorală.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel