Agrometeo: Aprovizionare satisfăcătoare a grâului de toamnă în majoritatea zonelor agricole, în perioada 26 iunie - 2 iulie

Aprovizionarea cu apă a grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, iar procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor fi accelerate, reiese din prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 26 iunie - 2 iulie.

Din punct de vedere termic, prognoza arată că vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra într-un proces treptat de răcire, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În intervalul de referinţă, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20 şi 30 de grade Celsius, în primele zile, mai ridicată cu până la 7 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, şi între 14 - 24 grade Celsius, în restul perioadei,valori apropiate de normele climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Minimele aerului se vor încadra în ecartul 7 - 24 de grade Celsius, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Pe parcursul întregii perioade se prognozează ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Potrivit ANM, aprovizionarea cu apă a plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, în Dobrogea, estul, local în nordul şi sud-estul Munteniei, sudul şi sud-estul Moldovei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei şi al Olteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

În acelaşi timp, în cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, izolat în nord-estul şi estul Munteniei, respectiv în sud-estul Moldovei.

În condiţiile agrometeorologice preconizate pentru perioada următoare, specialiştii ANM menţionează că procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor fi accelerate în majoritatea zonelor agricole.

Astfel, la culturile prăşitoare se va semnala ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, iar la cerealierele de toamnă, maturarea forţată, ca urmare a regimului termic deosebit de ridicat din aer, în special pe suprafeţele afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.

Totodată, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte şi ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul şi sud-estul ţării se va semnala maturitatea deplină (10-100%) şi începutul recoltării la orz.

Rapiţa se va afla la formarea boabelor în silicve şi maturitatea deplină (20-100%), iar local, în jumătatea de sud a ţării, va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

În privinţa culturii de floarea-soarelui, aceasta îşi va continua creşterea aparatului foliar şi formarea capitulului (10-100%) în majoritatea regiunilor şi, local, în jumătatea de sud a teritoriului, se va putea semnala începutul înfloririi (10-30%).

La porumb se va definitiva apariţia frunzei a 3-a (80-100%), continuându-se totodată creşterea aparatului foliar, izolat fiind posibilă apariţia paniculului la hibrizii extra-timpurii şi timpurii, în timp ce sfecla de zahăr se va afla la formarea rozetei de frunze, precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-50%), iar cartoful va parcurge creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum şi înflorirea (10-100%).

În cazul speciilor de sâmburoase şi seminţoase din majoritatea plantaţiilor pomicole, predominante vor fi fazele de creştere/dezvoltare a fructelor şi înfrunzirea. În acest sens, la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrările de recoltare.

Viţa-de-vie va înregistra înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, în toate podgoriile, precum şi formarea şi creşterea boabelor la soiurile timpurii.

Prognoza de specialitate relevă că lucrările agricole în câmp (erbicidări, fertilizări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare etc) se vor efectua în condiţii favorabile în zilele fără precipitaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel