Afantazia, boala care te împiedică să vizualizezi cu ochii minţii şi să-ţi imaginezi viitorul. Ce spun cercetătorii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Afantazia, boala celor "lipsiţi de imaginaţie, de inspiraţie, de amintiri şi de viziune". O afecţiune rară, dar cât se poate de reală.

Potrivit Healthline, Afantazia este acea suferinţă ascunsă care nu permite creierului să ruleze filme imaginare şi nici să vadă lucrurile în perspectivă. Cei cu această problemă spun că nu-şi pot imagina nici trecutul, nici viitorul. Denumită uneori „imaginația oarbă”, este cunoscută încă din secolul al XIX-lea, dar a atras o atenție științifică semnificativă doar în ultimii ani. Aceste studii ne spun mai multe despre modul în care afantazia se manifestă la oameni, dezvăluind, în același timp, noi perspective asupra a cât de importantă este imaginea mentală ca o componentă a altor funcții ale creierului, cum ar fi memoria.

Nu-şi amintesc trecutul şi nu-şi imaginează viitorul

În 2020, o echipă de cercetători condusă de omul de știință Alexei Dawes de la Universitatea din New South Wales (UNSW) din Australia a descoperit că persoanele cu afantazie au arătat o capacitate redusă de a-și aminti trecutul și de a-și imagina viitorul, pe lângă faptul că își amintesc mai puține vise (și adesea cu mai puține detalii). Acum, într-un nou studiu, unii dintre aceiași oameni de știință au descoperit noi dovezi ale impactului afantaziei asupra memoriei și imaginației noastre despre viitor. În timp ce aceste imagini vizuale interioare sunt ceva ce mintea noastră evocă în mod continuu, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre modul în care aceste imagini influențează capacitatea noastră de a ne aminti, de fapt, episoadele din trecut.

Pentru a explora acest lucru, Dawes și colegii cercetători au efectuat un experiment cu aproximativ 60 de participanți, dintre care jumătate au experimentat afantazie, cealaltă jumătate fiind persoane cre nu suferă de afecțiune, acționând ca un grup de control. În cadrul experimentului, participanții au finalizat un test, pentru a evalua componentele memoriei autobiografice la adulți. În versiunea realizată, participanților li s-a cerut să-și amintească șase evenimente de viață (amintiri reale) și să-și imagineze șase evenimente viitoare ipotetice, bazate pe indicii de cuvinte, oferind descrieri detaliate scrise ale fiecăruia.

Concluziile oamenilor de ştiinţă

Rezultatele au arătat că participanții afantazici au generat semnificativ mai puține detalii episodice decât participanții din grupul de control, atât pentru evenimentele trecute, cât și pentru cele viitoare. Acestea au inclus imagini vizuale semnificativ mai slabe, imagini de obiecte și imagini de mediu, au descoperit cercetătorii. Dar au remarcat că persoanele cu afantazie au obținut un scor similar cu grupul de control privind capacitatea de imagine spațială. „Cel mai important, studiul actual oferă primele dovezi comportamentale robuste că absența imaginilor vizuale este asociată cu o capacitate semnificativ redusă de a simula trecutul și de a construi viitorul”, scriu cercetătorii.„Participanții afantazici au generat semnificativ mai puține detalii interne decât ceilalți, indiferent de direcția temporală, ceea ce indică faptul că descrierile lor de evenimente au fost mai puțin bogate episodic și mai puțin specifice decât participanții cu imagini vizuale”, a spus conducătorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel