Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Theresa May au publicat vineri o declarație comună în care avertizează Statele Unite să nu ia decizii unilaterale care ar putea afecta acordul nuclear cu Iranul, informează Reuters.
După ce președintele american Donald Trump a anunțat o strategie mai dură față de Iran și a amenințat că poate retrage oricând SUA din acord, cei trei lideri europeni au declarat:
"Încurajăm Administrația și Congresul SUA să ia în considerare implicațiile pentru securitatea SUA și a aliaților lor înainte de a face orice pași care ar putea submina JCPOA, cum ar fi impunerea din nou a sancțiunilor împotriva Iranului ridicate conform acordului". JCPOA este Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania, pentru a îngheța programul nuclear militar al Iranului.
Macron, Merkel și May au comunicat însă că împărtășesc îngrijorarea lui Trump față de programul iranian de înarmare cu rachete și față de rolul destabilizator jucat de Iran în Orientul Mijlociu și că vor colabora cu Washingtonul în fața acestor probleme.
Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, a reacționat la discursul de vineri al lui Trump pe tema acordului arătând că acesta nu poate fi renegociat. Comunitatea internațională nu poate anula un acord care funcționează, a insistat ea, relatează Agerpres.
Statele avantajate
Arabia Saudită și Israelul au salutat noua strategie americană. Guvernul de la Riyadh a calificat orientarea anunțată de Trump drept "hotărâtă" și a susținut că ridicarea sancțiunilor a permis Iranului să își dezvolte rachetele și să își intensifice sprijinul pentru grupări militante cum ar fi Hezbollah din Liban sau houthi din Yemen. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, într-o declarație video, că "Președintele Trump tocmai a creat ocazia de a revizui acest acord rău, de a respinge agresiunea Iranului și de a răspunde la sprijinul criminal pentru terorism".
Atitudinea Arabiei Saudite și a Israelului sunt explicabile având în vedere interesul crescut pentru scoaterea Iranului de pe piața petrolului și a gazelor naturale. Cele două țari sunt beneficiare directe ale unei creștere a prețului la gaze și petrol.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu