A murit cunoscutul jurnalist Victor Ionescu. A fost unul din crainicii „Revoluției în direct“ / video

Foto: TVR
Foto: TVR

Victor Ionescu, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de politică externă, a murit la vârsta de 74 de ani.

Victor Ionescu, istoric și analist politic, a lucrat decenii la rând la televiziunea publică și a realizat emisiuni de actualitate internațională, conform TVR.

Acesta a format tineri jurnaliști în domeniul afacerilor externe.

În 1972, Victor Ionescu a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti și se pregătea să intre în cercetare. Totuși, destinul a avut alt plan pentru el și a susținut concursul de intrare în echipa ştirilor externe cu unul dintre cei mai exigenţi profesionişti din presa vremii: Eugen Preda.

Victor Ionescu s-a remarcat în timpul „Revoluției în direct“ 1989, când a transmis din studioul 4 al TVR. El a citit în acele zile un apel pentru apărarea Televiziunii Libere Române şi a Radioului Public. S-au mai aflat în acele zile de decembrie 1989 în studioul TVR și alte nume cunoscute din presă, precum Teodor Brateș, artiști, precum Ion Caramitru sau Sergiu Nicolaescu, sau politicieni, cel mai cunoscut fiind Ion Iliescu.

„Televiziunea este atacată din toate direcțiile. Facem din nou un apel la dumneavoastră să sprijiniți salvarea acestei instituții vitale pentru mersul înainte al democrației în România“, spunea Victor Ionescu în zilele Revoluției din decembrie 1989.

CITEȘTE ȘI     -      Jurnalist mort din cauza erorilor autorităților olandeze: Asasinarea cunoscutului ziarist Peter de Vries putea fi prevenită

Radu Coșariu a murit în luna aprilie

Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a murit la finalul lunii aprilie la vârsta de 92 de ani. Anunțul decesului a fost făcut de Asociaţia Presei Sportive din România într-un comunicat.

Radu Cosaşu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiul lui Isac Rohrlich, contabil, şi al Melaniei (născută Wassermann), potrivit Agerpres.

După ce a absolvit liceul la Bucureşti (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară "Mihai Eminescu" (1952-1953).

A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950), a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria "adevărului integral" la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susţinând că literatura trebuie să înfăţişeze "adevărul integral" şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. A colaborat la diverse reviste şi a publicat numeroase volume de nuvele sau romane, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI      -      Opt jurnalişti profesionişti au fost ucişi de la începerea invaziei ruse în Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel