Îm fiecare an la 22 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei.
Tema anului 2022 pleacă de la îndemnul "Apa subterană - să facem invizibilul vizibil", potrivit Agerpres.
Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil peste tot. Aflate sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţa. Aproape toată apa dulce în stare lichidă din lume este apă subterană, potrivit site-ului www.worldwaterday.org.
Acestea reprezintă mai mult de 97% din rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii şi calotele glaciare), iar restul de 3% este constituit din apele de suprafaţă (în principal lacuri, râuri, zone umede), notează site-ul Administraţiei Naţionale "Apele Române" - rowater.ro.
Raportul ONU privind dezvoltarea apei în 2022, lansat în 21 martie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al IX-lea Forum mondial al apei de la Dakar, în Senegal, la care participă şefi de stat şi lideri importanţi din sectorul de gestionare a apei, aduce în discuţie tematica "Groundwater - making the invisible visible".
În a doua zi a forumului au loc mai multe conferinţe dedicate apelor subterane cu referire la politica informală, de intervenţii pentru dezvoltare şi la management, precum şi o sesiune axată pe consolidarea interfeţei ştiinţă-politică-practică folosind noul Catalog al apelor subterane.
Apa subterană nu este la vedere, dar trebuie să fim tot timpul conştienţi de existenţa ei şi trebuie să o protejăm prin folosirea responsabilă, apele subterane invizibile fiind ultimul colac de salvare pentru populaţiile în creştere în faţa schimbărilor climatice. Trebuie să depunem împreună eforturi pentru a gestiona în mod durabil această resursă preţioasă se susţine pe pagina dedicată zilei, www.worldwaterday.org.
Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. Apa este la fel de necesară şi pentru mediul înconjurător fără de care fiinţa umană nu poate exista. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.
ONU îşi propune să faciliteze dezvoltarea unor politici şi identificarea celor mai bune metode care pot conduce spre un consum eficient de apă şi de energie. Apa şi energia au un impact crucial în reducerea sărăciei.
În acest an, între evenimente se înscriu şi activităţile desfăşurate de Primăria municipiului Bistriţa, în parteneriat cu unităţi de învăţământ şi cu ONG-uri, în perioada 20-24 martie 2022, care pun în evidenţă rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice.
Ziua mondială a apei este sărbătorită în 2022 şi de elevii claselor de Protecţia Mediului din cadrul Liceului cu Program Sportiv Bistriţa, prin participarea la sesiuni de prezentare pe tema apelor subterane şi importanţa acestora pentru biodiversitate, surse de poluare a apelor subterane etc., dar şi la excursii tematice în cadrul cărora se vor preleva probe de apă care vor fi analizate în vederea determinării proprietăţilor fizice, chimice şi microbiologice ale apei recoltate din câteva izvoare din municipiul Bistriţa, conform site-ului administraţiei locale, www.primariabistrita.ro.
Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei/World Water Day (rezoluţia 47/193).
Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.
De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esenţiale atât pentru productivitatea economică, cât şi pentru bunăstarea socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu