Guvernul Cioloș, întoarcere în timp: Centralizează rezidențiatul, cum era până în 2008

Guvernul pregătește o Ordonanță anti-reformă, prin care începe centralizarea în sănătate. Practic, se revine la un sistem de stânga, intens contestat de liberali. Ordonanța implică o schimbare majoră, ce ar fi trebuit decisă de Parlament, nu de un guvern interimar care trebuie să gestioneze activitățile curente, până la alegeri.

Ordonanța nu a fost cerută de Ministerul Sănătății

Rezidențiatul, descentralizat din anul 2008 la nivelul universităților, va fi adus, prin Ordonanța de Guvern, din nou la Ministerul Sănătății. Asta deși Ministerul nu a cerut acest lucru. Ordonanța ar fi fost pregătită de un expert guvernamental, care a discutat cu câțiva funcționari din MS și a venit cu proiectul în plic.

Decizia este surprinzătoare, mai ales că în Educație Guvernul a ascultat solicitările venite din partea universităților și le-a redat autonomia, desființând Comisia centrală de Etică. În Sănătăte, însă, fără consultări prealabile, Guvernul dă o ordonanță prin care recentralizează rezidențiatul, a cărui reformă a fost făcută abia în 2008, când s-a decis ca universitățile de medicină, care se ocupă de pregătirea rezidenților, să organizeze examenele.

Guvernul a luat fața PNL-ului

Decizia luată de tehnocrați fără o consultare prealabilă i-a surprins pe liberali. PNL tocmai inițiase o lege pentru înființarea unei agenții de promovare a sănătății, în Parlament.  PNL se teme că, pe modelul acesta, guvernul ar putea lua și alte decizii politice, înainte să existe strategii în diferite domenii. Înainte să existe o strategie națională de sănătate, girată de comisia prezidențială și asumată democratic de partide, tehnocrații schimbă piesa de bază din domeniu, respectiv regulile rezidențiatului. Partidele sunt nemulțumite, pentru că aceste decizii ar trebui să le ia un guvern rezultat din alegeri. Un guvern interimar, fără legitimitate rezultată din alegeri, nu ar trebui să facă schimbări legislative  majore, ci să se concentreze pe problemele curente ale guvernării.

Moment strategic, orientare politică

Nici în cazul instituțiilor din Sănătate, nici în Cultură nu au existat consultări înainte ca Guvernul să propună schimbări majore. Fiindcă și la Cultură ministerul vrea să schimbe metodologia concursurilor în instituțiile din subordine, se presupune că tehnocrații pregătesc împărțeala posturilor pe care să le negocieze pentru sprijin în Parlament. Acest lucru nu ar supăra partidele, dar există temerea că noua clientelă va deservi un nou partid, înființat de tehnocrați. Ordonanța prin care Guvernul intervine direct în Sănătate va fi adoptată cu o săptămână înainte de revenirea din vacanță a Parlamentului. Momentul ales este unul strategic. Universitățile de medicină au alegeri pentru funcția de rector, deci este un moment politic favorabil pentru o astfel de lovitură, întrucât reacția mediului universitar va fi atenuată de competiția internă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel