Deputat PNL, către ministrul Irimescu: Vă faceţi vinovat că nu ați spus

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat, luni, că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ar fi trebuit să prezinte încă de la preluarea mandatului o radiografie a 'gravelor probleme' de la minister'. "Vă faceţi vinovat că nu aţi spus lucrurile acestea dinainte", a declarat liberalul la dezbaterea moţiunii simple intitulate 'Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă', inițiată de PSD și ALDE.

'Când am citit textul moţiunii în care dumneavoastră, domnule ministru Daniel Constantin, acuzaţi actuala conducere a ministerului că nu a rezolvat în cinci luni gravele probleme pe care le-aţi lăsat nerezolvate în ultimii patru ani, m-am gândit că, dacă aţi fost prezent la şedinţele Comisiei de agricultură la care aţi absentat, nu aţi mai fi scris acest text prin care daţi deja răspunsuri. Domnule ministru Achim Irimescu, dacă s-ar fi scris în textul moţiunii că nu s-au făcut sesizări penale, nu aţi dat afară pe toţi cei vinovaţi de dezastrul de la APIA, nu aţi făcut curăţenie în Ministerul Agriculturii şi nu aţi spus public cine se face vinovat şi care a fost situaţia de fapt în momentul în care aţi fi devenit ministru m-aş fi gândit dacă să o votez sau nu. Această radiografie pe care ne-aţi prezentat-o azi ar fi trebuit făcută publică de acum cinci luni, domnule ministru. Vă faceţi vinovat că nu aţi spus lucrurile acestea dinainte', a afirmat Nini Săpunaru, citat de Agerpres.

Citește și: Moțiune simplă pe agricultură. Daniel Constantin, replici dure pentru ministrul Achim Irimescu

Deputatul PNL le-a arătat colegilor din Comisia pentru agricultură 'probele fizice' rezultate în urma unui 'exerciţiu practic' făcut cu ajutorul unui fermier care deţine 50 de hectare de teren şi care a depus un dosar pentru acordarea subvenţiei.

Săpunaru, întrebare pentru membrii PSD, ALDE şi UNPR din Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor

Săpunaru a precizat că documentaţia depusă în 2015 a cântărit 900 de grame în 'guvernarea reprezentată de Daniel Constantin', iar cea depusă în 2016, din timpul ministeriatului lui Achim Irimescu, are 100 de grame.

'Suntem în faţa unei moţiuni simple care atacă, în principiu, gravele probleme de la APIA, ca urmare a faptului că fermierii nu şi-au încasat sumele care li se cuveneau. Întrebarea mea către membrii PSD, ALDE şi UNPR din cadrul Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor este următoarea: nu noi, membrii Comisiei de agricultură, i-am solicitat să simplifice declaraţia APIA noului ministru al Agriculturii? Nu noi am analizat în şedinţe de comisie şi subcomisie activitatea desfăşurată de directorii AFIR şi APIA, cerându-le să simplifice ghidurile, iar celor de la APIA să modifice o parte din regulile absurde introduse în 2015?', a spus Săpunaru.

Deputatul PNL a mai susţinut că 'în urma controalelor făcute pe condiţiile artificiale, numai pe măsura 3.1.2 sunt 394 dosare în judecată'. El l-a întrebat pe ministru dacă la nivelul Ministerului Agriculturii se cunosc 'suma totală dezangajată, care înseamnă că statul român a pierdut aceşti bani, numărul total al proiectelor care intră sub incidenţa condiţiilor artificiale, măsurile care s-au luat vizavi de activitatea funcţionarilor AFIR'. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel