Yachting: Regată internaţională între porturile Constanţa şi Batumi

Yachtmanul Dorel Nacou, primul navigator român care a traversat în solitar Oceanul Atlantic, în cadrul unei competiţii oficiale, la sfârşitul anului trecut, a lansat vineri proiectul unei regate internaţionale pe Marea Neagră între porturile Constanţa şi Batumi (Georgia).

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Dorel Nacou a declarat că îşi doreşte ca navigatorii români să accepte provocarea de a susţine prin participarea lor o regată offshore de traversare a Mării Negre între Constanţa şi Batumi, tur-retur, ce ar însuma aproximativ 1.200 de mile nautice.

'Este o provocare şi poate să fie o mare oportunitate de imagine pentru România şi pentru Constanţa, mai ales pentru segmentul de sporturi nautice. Eu am deprins navigaţia cu vele în Franţa. Acolo am cunoscut acest sport, acolo l-am practicat până în prezent dar singurul club de yachting la care m-am legitimat este Clubul Nautic Român şi din acest motiv am venit acum acasă, pentru a propune acest proiect major pentru yachtingul românesc', a declarat Nacou.

Skipperul a susţinut că realizarea unei regate offshore de anduranţă pe Marea Neagră ar putea duce la dezvoltarea producţiei de echipament sportiv pentru yachting şi proiectarea şi construcţia ambarcaţiunilor, în România.

Putem să aducem tehnologia modernă pentru construcţia bărcilor

'Aşa după cum se întâmplă în toate ţările cu o cultură nautică aşezată, aşa cum se întâmplă în Franţa, de exemplu, putem şi aici, la Constanţa să aducem tehnologia modernă pentru construcţia bărcilor de curse cu vele, din fibră de carbon. (...) Marea Neagră are caracteristici speciale, este o mare grea, complicată, dificilă chiar pentru navigaţie în general şi în special pentru cea cu vele şi de aceea este o mare provocare să participi la o regată offshore aici. (...) Naţiunilor din bazinul Mării Negre chiar le lipseşte motivaţia unei regate internaţionale care să reunească competitori din toate ţările riverane', a spus Nacou.

La rândul său, directorul general al CNAPM Constanţa, Dan Tivilichi, a anunţat că iniţiativa lansată de navigatorul Dorel Nacou şi de Clubul Nautic Român se bucură de sprijinul companiei pe care o reprezintă având în vedere că Portul Constanţa are un parteneriat cu Portul Batumi, iar omologii georgieni sunt interesaţi de promovarea acestei destinaţii pe plan internaţional.

Dan Tivilichi i-a acordat o distincţie lui Dorel Nacou, ce consemnează faptul că acesta este primul navigator român care a efectuat o cursă transatlantică în solitar, în cadrul unei competiţii sportive de anduranţă.

Performanţă unică pentru sportul cu vele românesc

Ziua de 1 decembrie 2017 a consemnat o performanţă pentru sportul cu vele românesc, după ce Dorel Nacou, legitimat la Secţia de Yachting a Clubului Nautic Român, din Constanţa, a atins la ora 00.40 UTC (02.30 - ora Bucureştiului) punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangere, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip.

Aflat la bordul velierului de 6,5 metri, 412 iXblue Vamonos, Nacou a urmat un traseu ce însumează 4.801,27 mile nautice între porturile La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insula Martinica), pe durata a 41 de zile, 8 ore, 28 minute şi 50 de secunde.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel