EXCLUSIV  Victimele accidentelor de circulaţie, păcălite? Cătălin Codescu, AVAC: Există reţele de indivizi care fac business din asta. Ajung la victime şi promit milioane de euro

Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels

Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, atrage atenţia asupra riscului la care sunt expuse victimele acestor evenimente. 

"Am identificat anumite vulnerabilităţi care realmente afectează majoritatea victimelor. Victimele nu beneficiază de informaţiile de care au nevoie imediat după ce se produce accidentul. Şi pe această lipsă de informaţii, anumiţi indivizi fac business, şi fac business important la nivel naţional. Există reţele de indivizi care, nu vreau să spun cum intră în posesia informaţiilor despre victime, pe patul de spital sau acasă ajung la victime şi promit obţinerea unor despăgubiri fabuloase, de milioane de euro, câştiguri spun ei, deşi nu ar trebui folosită sintagma asta. Au o strategie foarte bine pusă la punct şi le iese. 

Ori, pentru a încerca să sprijinim aceste victime, realmente vulnerabile, suntem singura instituţie care a creat un ghid de informare a victimelor. Astfel, prin parcurgerea lui, victimele înţeleg în primul rând că nu sunt sub presiunea timpului. Pentru că asta e marea problemă prin care devin suplimentar vulnerabile şi pot fi prinse captive în contracte de indivizi care speculează această stare", a explicat Cătălin Codescu la DC Conducem.

"Un poliţist bine pregătit nu poate pune presiune pe victimă"

"De ce nu sunt victimele sub presiune? Pentru că de la momentul producerii accidentului şi de la momentul cunoaşterii de către victimă a autorului evenimentului, este un termen de 90 zile în care se poate depune plângere penală. Acest termen nu este foarte scurt. Ori aceşti indivizi, menţionaţi înainte, ce fac? Vin la victime şi spun că trebuie mers repede la Poliţie pentru a da declaraţii, că i-ar fi sunat pe ei agentul. Nu există aşa ceva! Un poliţist bine pregătit nu poate pune presiune pe victimă, mai ales când victima este vulnerabilă, imediat după accident, când e în acea stare psiho-emoţională care nu îi dă posibilitatea să furnizeze informaţii pentru anchetă", a mai spus preşedintele AVAC.

Până când trebuie mers la medicina legală

"În al doilea rând, victima nu trebuie neapărat să se prezinte la medicina legală. Aici indivizii respectivi spun că sunt doar 30 de zile termen pentru a merge la medicul legist, că altfel se pierde dreptul de a face asta. E o informaţie falsă. În 30 de zile te poţi duce din proprie iniţiativă la medicul legist. Dacă nu te-ai dus din proprie iniţiativă, poate pentru că nu ai putut, nici fizic, nici emoţional, nu e nicio problemă. Dacă ai depus plângere penală în 90 de zile, dobândeşti calitate de parte vătămată în dosarul penal, şi te poţi duce şi după 6 luni la medicina legală. 

Deci iată, victima nu este sub presiunea timpului, dar neavând informaţiile de care are nevoie devine suplimentar vulnerabilă şi devine captivă în aceste contracte de comision promovate de aceşti indivizi. Şi asta e grav, pentru că pe lângă trauma din accident la care se adaugă alte traume, apar şi astfel de elemente care nu fac decât să adâncească trauma iniţială", a concluzionat Cătălin Codescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel