Dictatorul Nicolae Ceaușescu a părăsit pe 22 decembrie 1989, ora 12:08, sediul puterii comuniste Comitetul Central, la bordul unui elicopter, în contextul în care revolta împotriva sa degenerase.
Nicolae Ceaușescu s-a deplasat la Târgoviște cu scopul de a organiza lupta de rezistență. La Târgoviște Ceaușeștii au fost arestați și ținuți într-o unitate militară aflată sub comanda lui Andrei Kemenici.
Istoricul Andrei Ursu precizează că documentele identificate la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) arată că Ceaușescu și Securitatea s-au bazat pe modelele luptei de rezistență din Vietnam și Cuba și, în cazul în care această rezistență în țară eșua, planul era ca Ceaușescu să fie evacuat prin două posibile culoare, unui spre Orient altul spre Iugoslavia.
„Cele mai vizibile focuri de arme și victimele care s-au produs au fost civilii de la Comitetul Central, de la Televiziune, din jurul Consiliilor Județene, Craiova, Sibiu, Brașov etc. Dar cele mai multe focuri de armă disimulate ale Rețelei S (n.r. - rețeaua de rezistență a Securității menită să-l readucă pe Ceaușescu la putere) s-au tras împotriva unităților militare ale Ministerului Apărării. Nu doar în București, peste tot, în Valea Roșie din Craiova cele mai multe victime au fost lovite de focuri împotriva unităților militare. La Brăila de asemenea, cele mai multe focuri au fost în zona unităților militare, la Reșița s-a tras din nou masiv împotriva unităților antiaeriene și radiolocație. Aceste unități militare de apărare antiaeriană și radiolocație erau vizate, inclusiv cea a lui Andrei Kemenici de la Târgoviște (n.r. - locul unde s-a aflat arestat dictatorul Nicolae Ceaușescu)”, explică Andrei Ursu, în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania.
Andrei Ursu precizează că Securitatea a tras după 22 decembrie cu un plan care viza două culoare de evacuare a dictatorului Nicolae Ceaușescu. El afirmă că în arhivele CNSAS se află documente care vorbesc despre aceste culoare.
„S-a tras în planul posibilității zonelor de evacuare a lui Ceaușescu. Dacă Ceaușescu era forțat să renunțe la lupta de rezistență, trebuia să i se asigure un coridor de evacuare fie prin Constanța pe deasupra Mării Negre către Orientul Mijlociu, fie un coridor prin sud-vest prin Iugoslavia.
Am găsit documente în arhivele CNSAS, ca model pe lângă lupta lui Josip Broz Tito în Iugoslavia apare și Vietcongul, un tip de luptă de gherilă urbană împotriva unui dușman mult mai puternic care a avut succes. De asemenea rezistența prevedea și lupta lui Che Guevara și Fidel Castro în Cuba.
Acestea au fost modelele Securității și ale lui Nicolae Ceaușescu de a crea diversiune prin teroare și frică prin destule focuri de armă astfel încât românii să intre în case, Armata în cazărmi iar în final să se revină la starea de frică ce dominase până atunci societatea română”, mai precizează Andrei Ursu.
Andrei Ursu face parte din istoricii care combat rechizitoriul Parchetului Militar și susțin că după 22 decembrie Securitatea a avut un plan de recucerire a puterii și de eliberare a lui Nicolae Ceaușescu, teroriștii fiind luptători fideli ai Securității și ai fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Istoricul a prezentat în acest sens și un studiu bazat pe documente, în 2018, dar care a fost respins de Parchetul Militar. În varianta oficială nu au existat teroriști securiști, Securitatea predând armele în 22 decembrie, iar morții de după 22 fiind victimele unei diversiuni ale noii puteri împreună cu comandanții militari.
Urmărește integral cele două ediții speciale dedicate Revoluției, prima în care Andrei Ursu explică existența celebrei Rețele S a Securității privind eliberarea lui Ceaușescu iar în a doua preluarea puterii de către grupul coagulat în jurul lui Ion Iliescu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu