În Parlamentul European s-a votat, marți, o propunere a Comisiei care a schimbat statutul lupului, de la ”protejat strict” la ”protejat”.
Parlamentul European a votat, vezi aici, marți, propunerea Comisiei (din 7 martie 2025) de modificare specifică a anexelor IV și V la Directiva privind habitatele în ceea ce privește statutul de protecție al lupului (Canis lupus), după cum se arată și pe site-ul Legislativului European (vezi foto mai jos). Acest lucru înseamnă că lupii pot fi vânați, atunci când se constată că reprezintă un pericol, respectând anumite condiții.
"Propunerea Comisiei va trebui acum să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu", se arată în Directiva din 7 martie. Acum, Parlamentul European a votat propunerea:
Sursa foto - Europarl.eu
Amintim că Executivul UE a prezentat vineri, 7 martie 2025, o propunere pentru adaptarea legislației UE, respectiv a Directivei FFH. Acest lucru va reduce statutul de protecție FFH al lupului de la „protejat strict” la „protejat”. Prin urmare, Comisia a propus la vremea respectivă o modificare specifică a anexelor la Directiva privind habitatele. "Acest lucru va alinia Directiva privind habitatele la statutul de protecție modificat al lupului, de la „strict protejat” la „protejat” în temeiul Convenției de la Berna, care a intrat în vigoarepe 7 martie 2025.
Propunerea Comisiei oferă o flexibilitate suplimentară statelor membre în ceea ce privește gestionarea populațiilor locale de lupi, astfel încât acestea să poată lua măsuri bine adaptate la circumstanțele regionale. Întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare și gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă și să mențină un stadiu corespunzător de conservare. În plus, statele membre vor avea în continuare posibilitatea de a menține un nivel mai ridicat de protecție a lupilor, dacă acest lucru este considerat necesar în temeiul legislației naționale.
Investițiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esențiale pentru a reduce prădarea animalelor. Comisia va continua să ajute statele membre și părțile interesate în conceperea și punerea în aplicare a unor astfel de măsuri prin finanțare și alte forme de sprijin.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În unele regiuni europene, haitele de lupi au devenit un pericol real, în special pentru efectivele de animale. Astăzi propunem o modificare a legislației UE care va ajuta autoritățile locale să gestioneze în mod activ populațiile de lupi, protejând în același timp atât biodiversitatea, cât și mijloacele noastre de subzistență în mediul rural.”
Etapele următoare
Propunerea Comisiei de modificare specifică a anexelor IV și V la Directiva privind habitatele în ceea ce privește statutul de protecție al lupului va trebui acum să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.
Contextul
Pe baza unei analize aprofundate a statutului lupului în UE, Comisia a propus, în decembrie 2023, modificarea statutului de protecție al lupului, care a fost apoi adoptat de Consiliu în septembrie 2024.
Ulterior, Comisia, în numele UE, a prezentat propunerea de modificare Secretariatului Convenției de la Berna. Propunerea a fost aprobată de Comitetul permanent al convenției la 6 decembrie 2024. Modificarea apendicelor la Convenția de la Berna a intrat în vigoare la 7 martie 2025, la trei luni de la adoptarea sa", conform unui anunț al Comisiei Europene, de pe 7 martie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu