UE amendează cinci țări pentru lipsa protecției avertizorilor de integritate: Sancțiuni record pentru Germania

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis joi sancționarea a cinci state membre pentru că nu au implementat legislația care protejează avertizorii de integritate. 

Germania, Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg și Estonia au fost amendate cu sume importante pentru neîndeplinirea obligațiilor de protecție a celor care semnalează fraude, evaziune fiscală sau încălcări ale securității datelor.

Germania, cea mai mare amendă: 34 de milioane de euro

Germania a fost sancționată cu cea mai mare amendă, de 34 de milioane de euro (aproximativ 36,7 milioane de dolari), pentru că nu a transpus complet directiva UE privind protecția avertizorilor de integritate. Alte țări au primit sancțiuni mai mici, dar semnificative: Republica Cehă a fost amendată cu 2,3 milioane de euro, Ungaria cu 1,75 milioane de euro, iar Luxemburg și Estonia cu până la 500.000 de euro fiecare.

Directiva UE privind avertizorii, neimplementată corespunzător

În 2019, Uniunea Europeană a adoptat o legislație menită să ofere protecție celor care raportează ilegalități în sectorul public și privat. Conform normelor, companiile și instituțiile trebuie să pună la dispoziția angajaților canale sigure de raportare și să le asigure protecție împotriva represaliilor, cum ar fi concedierea, retrogradarea sau acțiunile în justiție.

Consecințele neconformării pentru statele membre

Decizia Curții de Justiție a UE subliniază importanța transpunerii complete a legislației europene în domeniul protecției avertizorilor de integritate. Sancțiunile aplicate celor cinci state pot servi drept precedent și pentru alte țări care nu au respectat termenele impuse de Bruxelles. Oficialii europeni au avertizat că orice întârziere în implementarea legislației poate submina încrederea cetățenilor în mecanismele de protecție a drepturilor lor.

Această acțiune a UE transmite un mesaj clar statelor membre: protecția celor care denunță neregulile nu este opțională, ci o obligație fundamentală pentru asigurarea transparenței și integrității în Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel