EXCLUSIV  ”Trei Bibani” - Plângere la DNA împotriva Guvernatorului. Cum vor să distrugă Holbina, cel mai frumos loc din Deltă

O plângere penală a fost depusă vineri la DNA, împotriva guvernatorului și juristului Deltei. Investitorul care a amenajat cea mai frumoasă locație turistică din Delta Dunării denunță abuzurile administrației din Rezervație. De asemenea, a cerut Senatului să ancheteze modul în care ARBDD încalcă legislația, blochează pescuitul sportiv și favorizează pescuitul industrial și braconajul.

Ernest Popovici, omul care a construit complexul Holbina-Trei Bibani, dezvăluie, într-o scrisoare deschisă transmisă redacției, cum luptă reprezentanții statului român cu  investitorii onești, pentru a-i pune pe fugă și a lăsa Delta pradă jafului, cum se pierd fondurile europene, cum este sărăcită o zonă pe care România ar putea-o transforma într-un paradis turistic de nivel european.

Iată documentul scris de un om adus la limita răbdării de ”atotputernicul Deltei”, etern în funcție cu tot dezastrul pe care îl patronează:

Poveste tristă în care braconierii fac legea

”Povestea noastră este o poveste tristă în care braconierii au ajuns să facă legea în Delta Dunării, mână în mână cu funcționari publici care nu se dau înlături de la abuzuri, oricât de evidente și ilegale ar fi acestea, scrie Ernest Popovici.

Holbina este o fostă amenajare piscicolă, ca multe altele din Delta Dunării, purtând denumirea “Amenajarea Piscicolă Holbina I” și aflată în imediata apropiere a golfului Holbina, Lacul Razim. Ca toate celelalte Amenajări Piscicole în perioada anilor 1960-1990, erau folosite cu maximă eficiență pentru pescuitul industrial de diferitele întreprinderi socialiste de stat, asigurând cantitățile de peste proaspăt atât pentru consumul intern cât și pentru export.

În cazul particular al Amenajării Piscicole Holbina I, această amenajare a fost construită de I.E.C.R.N.D.D. Independența - întreprindere economică socialistă de stat care, prin programul său de investiții, a realizat construcțiile hidrotehnice necesare exploatării piscicole. O astfel de amenajare - toate fiind cu mici diferențe identic construite - este compusă din: diguri perimetrale pentru separarea suprafeței de exploatare, prevăzute cu călugări - dispozitive prin care apa intră din canalele exterioare în interiorul incintei și invers, canale interioare (principale/drenoare și secundare) pe întreaga suprafață a amenajării piscicole pentru deservirea iazurior și bazinelor piscicole interioare și construcțiile aferente exploatării administrative (hale de prelucrare a peștelui, magazii, anexe tehnice) – amplasate pe digurile perimetrale. Odată cu aprobarea investiției, s-au eliberat toate documentele necesare (autorizație de construire etc.) și corelativ cu acestea, Statul Român, unic proprietar al terenurilor din Delta Dunării, a transmis dreptul de folosință asupra terenurilor care deserveau această amenajare piscicolă", scrie Ernest Popovici.

Ce s-a întâmplat după 1990

"În anul 1991, prin decizia Prefecturii Județului Tulcea, se înființează Piscicola SA Murighiol ca urmare a reorganizării fostei I.E.C.R.N.D.D. Independența (potrivit Legii nr. 15/1990), care dobândește activele Amenajării Piscicole Holbina I prin preluare de la predecesoarea sa precum și un drept de administrare directă și de folosință asupra terenului aferent. Un astfel de drept de administrare directă și folosință asupra terenurilor aferente Amenajarea Piscicole Holbina I a fost recunoscut de instanța de judecată în anul 1997 (sentință civilă a Judecătoriei Tulcea, rămasă definitivă și irevocabilă).

După 1990, ulterior reorganizării fostelor întreprinderi socialiste de stat, societățile nou create rămân fară finanțarea de la stat și încep să întâmpine serioase dificultăți economice, intrând în incapacitate de plată. Începând cu perioada 2000, pentru recuperarea debitelor restante, Consiliul Județean Tulcea începe executarea silită a societăților, cu vânzarea activelor acestora prin licitație publică.

Este o situație în care s-a regăsit nu doar SC Piscicola SA Murigiol, ale cărei active au fost executate începând cu anul 2001 de Consiliul Județean Tulcea. Activele au fost adjudecate prin licitație publică de către Holbina Turism SRL în anul 2003. În imposibilitate de continuare a activității ulterior executării silite, SC Piscicola Murighiol vinde mijloacele fixe accesorii activelor adjudecate în 2003 de către Holbina Tursim SRL, prin negociere directă, aceluiași cumpărător la finalul anului 2003 și ulterior în anul 2009", precizează Ernest Popovici.

Cea mai gravă problemă-braconajul

"Astfel multe amenajări piscicole care au intrat în proprietate privată, au fost folosite pentru pescuit sportiv dar și industrial, altele au fost secate și s-au folosit terenurile pentru agricultură sau creștere animalelor. În paralel, fostele amenajări piscicole neadjudecate, abandonate și fară nicio activitate productivă, au intrat într-un amplu proces de renaturare constând în distrugerea digurilor perimetrale și reintegrarea suprafețelor amenajare în zonele naturale. Foarte util în context este  și faptul că Amenajarea Piscicola Holbina I, desi propusă în proiectul global de renaturare, rămâne o incintă închisă, fară reintegrare, la propunerea experților în cadrul studiilor efectuate pentru renaturare, motivat de necesitatea menținerii habitatului natural existent în aceasta incintă.

Este bine cunoscut că problema cea mai importantă în Delta Dunării o reprezintă braconajul și pescuitul industrial fară limite. Sunt extrem de multe locații în Delta Dunării unde nu mai există astăzi pește, unde poți sta și o zi întreagă fără să prinzi ceva", scrie investitorul.

Din 2000, începe promovarea regimului de pescuit "catch&release"


"Iubitorii de natură și pescuit încep să promoveze, din anii 2000, un regim de pescuit sportiv numit CATCH & RELEASE. Adică mai simplu, prinzi peștele, îl măsori/cântărești/faci poza exemplarului, te bucuri și îl eliberezi, pentru ca și cei care vin după tine să aibă șansa să se bucure într-o zi de aceiași satisfacție ca și tine.

Unul din cei care au avut o astfel de viziune a fost și dl. Badiu  senior, mare iubitor de natură și pescuit, cu un profund respect pentru ce reprezintă Delta Dunării și frumusețea sălbatică a acestui loc unic.  Dl. Badiu senior este cel care, de altfel, în 2003 a cumpărat activele aferente Amenajării Piscicole Holbina I, însemnând toate digurile perimetrale, canalele interioare și construcțiile reprezentând fostele hale de pește și anexe tehnice, pe care le-a trasformat în spatii de cazare și restaurant.

(w670)

Cum am descoperit Holbina Trei Bibani

"După această introducere, începe povestea Holbina, cunoscută în prezent atât la nivel național dar și internațional ca Holbina Trei Bibani. Încă din 2003 am mers la Holbina, împreună cu dl Badiu senior și m-am îndrăgostit de acest loc, liniștit, de o frumusețe rară, chiar dacă la acel moment locația, construcțiile și ambarcațiunile arătau ca după război. Fiind o incintă protejată, lupta cu braconajul din zonă a fost tot timpul o preocupare majoră, uneori chiar ajungându-se la amenințări sau schimburi de focuri de armă, plângeri și procese. Digurile perimetrale, fiind în totalitate proprietate privată – și cum în orice țară civilizată proprietatea privată este garantată iar încălcarea proprietății private este pedepsită - accesul în interiorul amenajării nu se putea face decât cu încălcarea proprietății private. În lipsa unei comunicări directe cu exteriorul, acesta a fost poate principalul atu prin care s-a reușit, cu mari eforturi, protejarea incintei dar și fondului piscicol din locație.

În anul 2012 am decis să achiziționez locația de la dl. Badiu senior, locație în care am început, din pasiune și dragoste pentru natură, dar și pentru pescuit sportiv, să investesc în reconsolidarea, extinderea și dotarea complexului, amenajarea și curățarea canalelor, achiziția ambarcațiunilor pentru transport atât exterior cât și în interiorul amenajării. Am pornit la acest drum alături de doi foarte buni prieteni care îmi fuseseră în toți acești ani și partenerii de pescuit. Alături de ei am cumpărat prima ambarcațiune pe care am botezat-o “TREI BIBANI”. După ce am preluat Complexul Holbina, schimbarea denumirii din Holbina Turism în Holbina Trei Bibani a fost ceva natural.

Am dorit de la bun început să fac din această locație ceva deosebit - așa cum există și în alte locuri în lume (adevărat nu foarte multe), să demonstrez că și la noi se poate, că nu suntem așa cum foarte mulți ne consideră ca țară și popor, că știm, putem să prezentăm și să protejăm natura, flora și fauna, și să ne simțim bine și la noi în tara", scrie Ernest Popovici.

"Nu am beneficiat de nici un sprijin"

"Vreau să precizez, de la început, că nu am beneficiat de nici un sprijin, de nici un ajutor - din păcate - deși  s-ar fi putut obține multe fonduri europene pentru investiții încă de la acea dată. Dar cum merg lucrurile la noi, daca ceva funcționează sau funcționează bine atunci, în loc de sprijin și ajutor, obții exact contrariul, cu piedici de toate felurile, mai mult sau mai puțin intenționate.

Fiindcă tot ceea ce am făcut în acești nouă ani, a fost făcut cu multa muncă, cu buna credință, cu investiții considerabile, dar totodată cu multă speranță că voi reuși, în final, să demonstrez că putem oferi servicii și condiții la standarde internaționale, în prezent mi-am pierdut aproape total entuziasmul și încrederea în proiectul în care am pus tot sufletul. Și totul din cauza unui singur personaj, funcționar în cadrul ARBDD (autoritatea care administrează Rezervația Biosferei Delta Dunării) pe nume Radu Voicu. Din poziția de Șef Serviciu Juridic, Contencios Administrativ și Resurse Umane, a ajuns să facă “legea” în total dispreț al legii, cu rea credință, abuzând de funcția pe care o are.

Începând cu tergiversarea cu rea credință a oricăror demersuri pentru a răspunde solicitărilor noastre de închiriere a terenurilor pe care sunt amplasate activele fostei Amenajări Piscicole Holbina I, ultimul abuz inventat pentru a se asigura că “ne gonește din Deltă și pune mâna pe Holbina” (așa cum în mod în mod deschis și fară opreliști a afirmat în diverse ocazii în Tulcea) este refuzul de a emite autorizația de mediu care ne permite să desfășuram activitatea de pescuit sportiv tip catch & release", mai afirmă acesta.

"Du-te vino între ARBDD şi Ministerul Mediului"

"Legat de închiriere, am demarat demersurile încă din anul 2012, înaintând cereri succesive atât la Ministerul Mediului cât și la ARBDD, motivat fiind de posibilitatea de accesare a fondurilor europene - și slavă domnului că sunt destule, dar și pentru a proteja mai bine întreaga locație împotriva braconajului. Într-o lume în care natura suferă, mi-am dorit să pot lasă copiilor o locație de care să fie mândri și pe care să încerce să o păstreze peste ani și pentru cei ce vor urma.

Astfel a început aceasta saga, de du-te vino între ARBDD și Ministerul Mediului, cu adrese, memorii, explicații, întâlniri, cu luat de la început totul de fiecare dată când intervenea o schimbare la ARBDD sau la Ministerul Mediului. Singurul obiect al solicitării a fost închirierea unei suprafețe de teren pentru avem un drept legal de preferință la închiriere, cu plata unei chirii către bugetul de stat. În ciuda răspunsurilor Ministerului Mediului care confirmau competența ARBDD în calitate de administrator pentru demararea procedurilor și promovarea actelor necesare, în toate demersurile la nivelul ARBDD ne-am lovit și de reaua credință și abuzul personajului-cheie, Radu Voicu, care a transformat soluționarea unei cereri legale într-un circ fară fundament juridic. S-au discutat caluzele contractului de închiriere în 2014, ni s-au comunicat informații despre promovarea unei ordonanțe de urgență (deși aprobarea nu putea fi făcută printr-un astfel de act juridic) în anul 2017, am fost chemați chemați să ne exercitam dreptul de preferință la închiriere în anul 2019, am participat la întâlniri penrtu negocierea clauzelor contractuale în urma exercitării dreptului de preferință la închiriere tot în 2019, pentru că apoi să revină cu noi motive pentru refuzul cererii de închiriere. În tot acest timp, ARBDD prin așa zisul jurist, demarează proceduri complet  nejustificate – precum ordonanță de urgență, sau promovarea unei hotărâri de guvern 2 ani mai târziu, cu o anexa în care terenul propus pentru închiriere nu avea nicio legătură cu cererile societății.

În paralel, începând cu anul 2020, același personaj găsește aparent o metoda suplimentară de exercitare abuzivă a funcției pe care o ocupă, și anume blocarea unei activități desfășurate în aceleași condiții încă din anul 2011, cu respectarea tuturor condițiilor impuse prin documentele de avizare.

Motivele invocate, cel puțin prostești


Astfel, ajung la autorizația de mediu care permite societății să desfășoare activitățile de pescuit sportive tip catch&release.  Aceasta autorizație este obținută încă din anul 2011, reobținută conform predeverilor legale în anul 2014 și aprobată pentru emitere în octombrie 2019  - într-un context în care niciuna dintre condițiile avute în vedere în anul 2014 nu se modificase. În ciuda obligației legale de emitere a autorizației în termen de maxim 90 zile de la data depunerii documentației compete, dar și a deciziei ARBDD din octombrie 2019 prin  care se confirma depunerea documentației complete și indeplnirea condițiilor pentru emiterea autorizației de mediu, autorizația în sine nu ne-a fost comunicată nici după aproape 6 luni de la aprobarea emiterii. Au fost invocate motive cel puțin prostești precum: necesitatea existentei unui contract de închiriere (demers de altfel în sarcina ARBDD), apoi s-au răzgândit și au solicitat depunerea unei licențe care se emite ulterior și condiționat de existența autorizației de mediu pentru ca, în final, să se răzgândească pentru a treia oara în decurs de o lună pe motiv că au nevoie să 'solicite informații suplimentare de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică Pescuit și Acvacultură Galați, cu privire la condițiile tehnice în care se poate desfășura activitatea de acvacultură.

În acest moment, ajungând totuși la capătul puterilor am fost nevoit să mă adresez instituțiilor abilitate pentru verificarea abuzurile comise dar și obligarea la respectarea unei decizii emise de aceeași instituție unde, din păcate, lucrează personaje care se consideră mai presus de lege. Lungul șir de corespondențe din această lună martie, cu toate problemele de zi cu zi pe care le trăim cu toți, m-au obligat să mă adresez de asemenea Senatului României în speranță că undeva, cumva, încă există o șansă să opresc toate aceste acțiuni dolozive.

Preşedintele Ungariei, oaspete al complexului

Revenind la locație, la acest loc minunat care a fost vizitat de foarte mulți oameni, atât din Romania cât și din foarte multe alte țări , cu toții au rămas impresionați de ceea ce au descoperit, de loc, de calitatea serviciilor, a dotărilor și pentru iubitorii pescuitului, de partidele de pescuit și capturile realizate.

Am avut onoarea de a-i avea ca oaspeți pe Președintele Ungariei - un foarte bun pescar și o persoana deosebită, prim- miniștri români și din alte state europeene, europarlamentari, parlamentari și miniștri români și străini, ambasadori, diplomați, oameni de știință , oameni de cultură, actori, artiști și toți fară excepție au apreciat la superlativ locația, ambianța și tot ceea ce am realizat aici.

Am fost prima locație din Romania care am organizat o cupă mondiala de pescuit la știucă din barcă, cu regulament internațional, în regim de catch & relese, cu participare a peste 10 loturi naționale, concursuri transmise pe canalele de televiziune de la Fishing&Hunting live simultan în 6 țări europeene iar în prezent am ajuns la a VI a ediție cu rezervări pentru anul următor care se fac de către participanți , încă de la închiderea concursului.

Am fost apreciați de autoritățile locale pentru ceea ce am realizat în locația noastră în tot acest timp, ne-am  bucurat de sprijin din partea tuturor guvernatorilor ARBDD, care au realizat și apreciat ceea ce am făcut pentru imaginea Deltei Dunării și a României. Cu toate acestea , desi nimic nu s-a schimbat în ultimii 10 ani, întimpinăm în prezent o atitudine ostilă, de rea-voință și rea-credință din partea aceluiași personaj de la ARBDD așa-zisul jurist pe nume Radu Voicu, care într-o manieră doloziva implică și alte persoane în a ne determina să ne punem întrebarea DAR DE CE.

Am întâlnit recent persoane de la Ministerul Mediului, care au înțeles solicitarea noastră legală și care s-au arătat dispuse să sprijine eforturile pe care le facem, dar din păcate ne lovim de același personaj de la ARBDD - juristul Voicu care se pare că face ce vrea, când vrea și cum vrea, considerandu-se mai presus de lege", relatează Ernest Popovici.

(w670)

"Atitudinea ostilă a funcţionarilor afectează, în final, întreg mediul privat"

"Gustul amar pe care îl avem după atâtea eforturi depuse, investiții făcute și drum parcurs este greu de digerat dar și mai greu de înțeles cum un om, cu bună știință, poate distruge atît de mult și să ramână în continuare în postul pe care-l ocupă, abuzând de această poziție pentru interesul barconierilor și  cel propriu. În cadrul locației avem un punct care permite aterizarea unui elicopter, pe care l-am amenajat cât am putut mai bine, fară să ne gândim că într o buna zi vă fii de mare ajutor în salvarea vieților semenilor nostrii și cu toate acestea în acest interval au fost trei intervenții de urgență SMURD.

Despre personalul locației aș dori să vorbesc în final, tocmai pentru că ei sunt cei care prin dăruire și abnegație, împreună, au reușit să mențină ceea ce am realizat și să permită invitațiilor nostrii să vină, să stea, să plece încântați și să revină cu plăcere din nou și din nou.

Acum din păcate, cu ceea ce se întâmplă în toată lumea , suferim cu toții dar respectam deciziile luate cu speranță că vor veni din nou vremuri normale și că vom relua activitatea că și până acum și nu vom fi obligați să ÎNCHIDEM. Plătim taxe și impozite, nu avem datorii, tocmai fiindcă ne-am dorit și dorim în continuare să desfășuram activitatea în modul cel mai corect cu putință, că lumea să ne viziteze și cu siguranță să-și dorească să revină în colțul de rai pe care încercam să îl menținem cu atâta trudă.

Atitudinea ostilă, reaua credință și abuzul de care au dat dovada funcționarii sus-numiți ai acestei instituții publice, afectează în final întreg mediul privat, prin îndepărtarea investitoriilor și oricăror investiții în zonă, prin împiedicarea absorbției oricăror fonduri europene sau private pentru dezvoltare și nu în ultimul rând, prin blocarea cu rea-credință a activităților desfășurate în mod legal. Pentru că, deși nu suntem singurii în această situație, ne dorim să fim cei care iau atitudine împotrivă acestor abuzuri", concluzionează Ernest Popovici.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel