Tradiţii neînţelese. De ce femeile trebuie să aibă capul acoperit în Biserică

Când femeia intră în biserică, i se cere să-şi acopere capul. Complet opus, bărbatului i se spune că nu trebuie să aibă ceva pe cap în biserică. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune: „Orice bărbat care se roagă sau proroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau proroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul” (I Cor. 11, 4-5), conform ortodoxia.me. 

Basmaua sau vălul cu care femeia îşi acoperă capul, a dat naştere la multe controverse. Şi acest lucru s-a întâmplat pentru că pe de o parte nu au fost înţelese cuvintele Sfântului Apostol Pavel, iar pe de altă parte, chiar fără să cunoaştem cuvintele Apostolului Pavel, vedem că în biserică unele femei au capul acoperit, iar altele nu.

Când vezi că Sfânta Liturghie poate începe şi se poate sfârşi în condiţiile în care nu toate femeile au capul acoperit, nu poţi să nu-ţi spui: nu e ceva obligatoriu purtarea baticului, altfel, preotul nu ar fi început Liturghia, iar dacă în timpul desfăşurării ei şi-ar fi făcut apariţia vreo femeie fără a avea capul acoperit, părintele ar fi trebuit să întrerupă Liturghia.

Pe uşa de la intrarea în unele biserici stă scris: nu intraţi decât în ţinută decentă. Şi se menţionează în ce constă ţinuta decentă: să nu intri în pantaloni scurţi, în maiou, etc, dar nu se spune că femeile trebuie să aibă capul acoperit. Deci, nu poţi să nu te întrebi: trebuie să poarte femeia capul acoperit în biserică?

Pentru a înţelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie să afirmăm dintru început că locul din biserică nu este identic cu orice loc public, este unul sfinţit. Iar în acest loc cu totul special, ţinuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.

Dacă pentru antici, a vorbi cu capul descoperit era semn că vorbeşti fără a ascunde ceva, de aici şi vorba „a spune adevărul gol-goluţ”, pentru creştini, descoperirea capului înseamnă deschiderea faţă de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu. Adică nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumeşti. Nu în zadar se cere în „Imnul Heruvic” ca toată grija cea lumească să o lepădăm.

Biserica vesteşte că bărbatul este cap femeii şi că “femeile trebuie să se supună bărbaţilor” (Efeseni 5, 22). Ce înseamna asta? Că odată ce mintea (capul) a fost luminată de Logos, ea trebuie acoperită, adică nu trebuie să mai punem în ea ceva mai presus de Cuvântul primit, căci altfel se întunecă. Iată motivul pentru care femeia trebuie să-şi acopere capul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel