Topul destinațiilor turistice sigure. În ce condiții vă puteți cere banii înapoi

Consultantul în turism Traian Bădulescu a explicat în ce condiții oamenii pot renunța la vacanțe și cere banii înapoi. El face și topul destinațiilor de vacanță sigure. 

Iată articolul scris de consultantul în turism Traian Bădulescu, pentru dcnews.ro: 

"Dacă ne referim la Nisa, trecând peste tragedie, ca orice oraş turistic, va înregistra o scădere o perioadă, după care cred că îşi va reveni, aşa cum s-a întâmplat şi cu Paris. Este drept că Franţa în sine va avea de suferit o perioadă. Din păcate, este o realitate, în ultimii ani s-au precipitat atentatele teroriste. Scopul teroriştilor este tocmai acela de a insufla frica în oameni şi de a-i determina să nu mai călătorească. Este cert, la ora actuală nu există nicăieri în lume destinaţie sigură 100%. De fapt, niciodată nu a existat aşa ceva. Este o utopie. Pe de altă parte, există destinaţii cu riscuri minime şi destinaţii cu riscuri mai ridicate.

O primă observaţie ar fi aceea că România se detaşează ca o destinaţie sigură şi cu un grad de criminalitate redus. Ca atare, cel puţin acum, în sezonul estival, acest factor a determinat o creştere a numărului de turişti care aleg Litoralul românesc, inclusiv a turiştilor străini. De asemenea, Bucureşti creşte de la an la an ca destinaţie de city break, iar România este din ce în ce mai căutată de către străini (an de an avem creşteri de 10-15%, e drept, din puţin).

Turismul este o industrie sensibilă. O industrie legată mult de percepţiile călătorului asupra unei destinaţii. Dacă de cele mai multe ori, preţurile, confortul ori serviciile oferite dictau asupra turistului român, iată că în prezent şi siguranţa contează din ce în ce mai mult. Lăsând la o parte dezordinea internaţională din ultimii ani, atentatele precum şi cadrul general de siguranţă al anumitor destinaţii au început să-şi spună cuvântul din ce în ce mai mult.

Atenţie, turişti! Puteţi cere banii înapoi doar în caz de forţă majoră declarată!

După cum s-a observat, în multe cazuri, dacă nu este o situaţie generală de haos sau război la nivelul unei ţări, atentatele afectează în general pe termen scurt o destinaţie. Aşa s-a întâmplat cu Paris, care şi-a revenit între timp şi a găzduit Euro 2016 fără niciun incident major. La fel cu Bruxelles. Chiar şi Istanbul îşi revenise, însă, din păcate, ultimul atentat, de pe aeroport şi recenta tentativă de lovitură de stat, va determina iarăşi, o perioadă, scăderi majore ale traficului turistic.

Potrivit ANAT, În situațiile în care turiștii renunță la pachetele de servicii turistice și cer rezilierea contractelor pentru anumite destinații din cauza riscului crescut, venim în atenția dvs. cu următoarele clarificări:
1. contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice este acordul de voință prin care părțile contractante – agenția și turistul – și-au asumat drepturi și obligații.
2. în temeiul acestor clauze din contract nici agenția, nici turistul nu poartă răspundere în cazul situațiilor de forță majoră.
3. situațiile de forță majoră (terorism , tulburări politice, epidemii) pot viza anumite zone și mai rar întreaga țară. Dacă destinația turiștilor este alta decât cea în care s-au petrecut situațiile vizate sau plecarea turistului urmează să aibă loc într-o perioadă următoare rezonabilă de la producerea evenimentului de forţă majoră, în caz de reziliere sau renunțare la contract, turiștii vor suporta o penalitate în conformitate cu prevederile acestuia.
4. în privința zonelor în care au avut deja loc situațiile de risc, pentru evaluarea riscului și, respectiv, pentru încadrarea sau nu la situații de forță majoră, vă recomandăm să consultați site-ul Ministerului de Externe pentru a vedea avertizările sau alertele de călătorie la  http://www.mae.ro/travel-alerts.

Despre regiunea Antalya şi Riviera turcească, pot spune că nu au întâmpinat până în prezent probleme majore de securitate. Ca percepţie, clar că toată Turcia este afectată, însă subliniez că Antalya este cu totul altceva decât Istanbul sau Ankara. Turiştii zboară direct către Aeroportul din Antalya şi apoi sunt transferaţi la resorturile din zonă, care sunt păzite şi atent supravegheate. Recenta anunţare a revenirii pieţei ruseşti reprezintă o bilă albă pentru Antalya, în urmă cu trei săptămâni aterizând, după o pauză de un an, prima cursă charter dinspre Rusia. Eu unul aş merge şi mâine în Antalya şi cred că această regiune nu va întâmplina probleme de securitate. De altfel, am fost în Antalya la începutul lunii mai, cu un charter la invitaţia Paralela 45 şi nu am avut deloc o percepţie de nesiguranţă ori instabilitate. Erau mulţi turişti din toată Europa, inclusiv în oraşul Antalya.

Menţionez că turiştii pot solicita returnarea banilor doar în caz de forţă majoră, care este declarată de către statul unde apar problemele, în situaţii grave (calamităţi gen cutremure, inundaţii mari, incendii mari, război, revoluţie) sau dacă Ministerul român al Afacerilor Externe lansează o atenţionare extremă, de evitare totală a unei destinaţii şi de repatriere rapidă a turiştilor (aşa cum a făcut în cazul Libiei sau al Siriei). Dacă tot MAE lansează atenţionări medii, privind precauţia turiştilor, aşa cum a fost în cazul Parisului sau al Bruxelles-ului, sau cazul recent privind tentativa de lovitură de stat din Turcia, repet, nu vorbim de forţă majoră. Turistul nu poate solicita banii înapoi doar pe baza unei percepţii negative asupra unei destinaţii sau în cazul unui atentat izolat. Ofer aici exemplul unor destinaţii de top, dar cu zone periculoase: Brazilia. Plajele sunt sigure, dar dacă turistul se avanturează în vestitele favele, nimeni nu-I mai poate garanta siguranţa. Pe de altă parte, şi în Statele Unite ale Americii au avut loc atentate sau atacuri armate, dar asta nu înseamnă că, în general, nu este o destinaţie sigură.

De asemenea, turistul poate solicita banii înapoi înainte de efectuarea călătoriei dacă a achiziţionat o asigurare storno şi dacă a întâmpinat personal probleme grave, care pot fi dovedite: distrugerea casei (incendiu etc.), probleme de sănătate, deces în familie.

Recomand turiştilor să fie atenţi atunci când aleg destinaţia şi să se informeze asupra situaţiei generale a regiunii pentru care vor să opteze. Cele mai sigure destinaţii sunt, până la ora actuală, cele europene, pornind de la România, Bulgaria, Grecia, până la Austria, Croaţia, Spania, Italia, Malta.

Topul personal al destinaţiilor sigure este, potrivit lui Alin Burcea, preşedintele ANAT şi CEO Paralela 45, unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi touroperatori din ţara noastră: Spania, Grecia, Bulgaria şi, evident, România.

Pentru alte ţări, precum Egipt, care, în ultima vreme, nu au mai întâmpinat probleme majore de securitate, anumiţi touroperatori români intenţionează să reintroducă zboruri charter începând cu august – septembrie. Vom trăi şi vom vedea, staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada sunt foarte frumoase dar încă există o percepţie de nesiguranţă asupra acestei ţări, aşa cum se întâmplă şi în cazul Tunisiei.

Fireşte, de evitat total sunt ţări precum Irak, Siria, Afghanistan, Libia… Unde permanent au loc conflicte şi atentate. În rest, o destinaţie turistică rămâne destinaţie turistică şi, dacă nu vorbim de războaie sau de conflicte majore, îşi va reveni. Chiar şi în urma unor dezastre naturale, destinaţiile şi-au revenit destul de repede, şi aici mă refer la Thailanda, în urma tsunamiului dezastruos din decembrie 2004. Am vizitat Thailanda în septembrie 2005, şi ţara era pregătită 100% să primească turişti. Şi erau turişti mulţi, din toată lumea!". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel