Pesticidele din praful casnic din Europa cresc riscurile de cancer și alte boli grave - Studiu

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un studiu recent a identificat aproximativ 200 de pesticide în praful din locuințele europene, peste 40% dintre acestea fiind asociate cu riscuri de cancer și tulburări hormonale. 

Un studiu recent a identificat aproape 200 de pesticide în praful din locuințele europene, iar cercetătorii susțin că autoritățile ar trebui să țină cont de „amestecurile toxice” de substanțe chimice atunci când decid să interzică sau să restricționeze utilizarea pesticidelor, potrivit The Guardian.

Cercetătorii afirmă că studiul susține ideea ca autoritățile să analizeze riscurile asociate pesticidelor atunci când acestea interacționează cu alte substanțe chimice, nu doar pe baza efectelor fiecărei substanțe în parte. Această abordare ar trebui să fie aplicată atât substanțelor deja utilizate, cât și celor care nu au fost încă aprobate.

În concluziile preliminare ale celui mai mare studiu de acest tip, oamenii de știință care au examinat praful din casele a 10 țări europene în 2021 au detectat un total de 197 de pesticide.

Peste 40% dintre pesticidele găsite în praf sunt asociate cu efecte toxice grave, inclusiv cancer și perturbarea sistemului hormonal al oamenilor.

Numărul de pesticide din fiecare casă varia între 25 și 121, iar nivelurile de pesticide erau mai mari în casele fermierilor.

Profesorul Paul Scheepers de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu, a declarat: „Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide.”

El a adăugat că pesticidele din praf ajung în casele oamenilor prin încălțăminte, dar și prin animale de companie, precum pisicile și câinii. „Dacă nu lăsăm încălțămintea la ușă, aducem mult praf din exterior. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă, a explicat Scheepers.

„Multe studii indică faptul că animalele colectează diverse substanțe, inclusiv pesticide, din mediul exterior. De asemenea, o altă sursă sunt produsele pe care le aducem în case, cum ar fi pesticidele cumpărate pentru diferite scopuri, iar tratamentele pentru purici și căpușe ale animalelor de companie constituie o sursă semnificativă.”

Deși concentrațiile fiecărui pesticid în praf erau mici, amestecurile de zeci de substanțe chimice ar putea avea un impact asupra sănătății, sporind și expunerea la pesticide, deoarece acestea erau întâlnite adesea în concentrații mai mari pe fructe, legume și flori.

DDT-ul, prezent în mediul înconjurător la mai mult de 50 de ani după interzicere

Studiul a constatat că DDT-ul a rămas în mediu, chiar și după ce pesticidul a fost interzis în unele țări din 1972.

Scheepers a menționat că autoritățile care aprobă utilizarea produselor ar trebui să ia în considerare persistența acestora în mediu și că, deși produse precum PFAS ar putea fi interzise acum, ele vor rămâne probabil în mediul înconjurător.

PFAS sunt cunoscute ca „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mediu. Aceste substanțe sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale, iar unele au fost asociate cu boli grave la oameni și animale, inclusiv cancer.

„Produsele ca DDT, care au fost interzise de mult timp, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediu, așa că circulă constant… Acum avem și problema cu PFAS, care este exact o repetare a acestei situații.

Poate că autoritățile ar putea lua în considerare persistența substanțelor chimice – să spunem, stabilitatea chimică înseamnă persistență în mediu și, de asemenea, acumulare în lanțul alimentar, și este posibil ca în viitor să descoperim probleme similare cu alte substanțe chimice persistente”, a spus Scheepers.

Cercetătorii au menționat că studiul lor a identificat amestecurile de pesticide prezente în mediu, sugerând că autoritățile ar trebui să testeze aceste combinații, alături de cele deja verificate pentru utilizarea comercială.

Descoperirea DDT-ului a însemnat, de asemenea, că evaluările de risc ale pesticidelor noi ar trebui să ia în considerare interacțiunile acestora cu cele  vechi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel