EXCLUSIV  Veneţia, fabrică de bani pentru Italia. Lecţia pe care o poate învăţa România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sociologul Alfred Bulai este de părere că o societate nu poate prospera dacă nu investeşte în cultură. 

Acesta şi-a susţinut punctul de vedere la emisiunea Nod în Papură, de la DC News TV. 

"Din păcate, eu am zis mereu că o societate va fi pe profit când va investi doar în cultură. Noi nu înţelegem că educaţia şi cultura sunt cele mai importante elemente la export. Dau exemplu Veneţia. Ce produce Veneţia? Bani? Din ce? Din istorie şi cultură", a declarat Alfred Bulai. 

"Primul lucru pe care l-a închis Primăria a fost Curtea Sticlarilor din centrul istoric", a replicat Val Vâlcu. 

"Mi se pare corect. Îţi dai seama că ăia scoteau măcar câteva sute de mii de euro de la turişti", a mai spus şi Bulai. 

"La cât se fură, la ce pierderi sunt în Bucureşti, gazul de la Curtea Sticlarilor le ardea buzunarul. În anii 90. Bun, în anii 90 nu se încasau taxe, au fost scutiri timp de cinci ani, dar în 2000, 2005, 2008, 2020? Ce scuză a mai fost?", a intervenit din nou Vâlcu. 

"Ce scuză să fie? E clar că noi nu gândim în termeni din ăştia. La noi conceptul a fost că cultura mănâncă bani. Nu ne gândim că e un business senzaţional. Acum câţiva ani Veneţia a vrut să se despartă de Italia. E drept, ei au istoria oraşelor stat. Acum şapte-opt ani, sau zece ani, Veneţia lua 50 de miliarde euro de la bugetul Italie şi dădea 71 înapoi. Indiscutabil, sunt şi localităţi de succes în România, unde unii au făcut treabă, nu foarte multe. Dar sunt şi localităţi unde nu se întâmplă nimic, şi nu zice nimeni nimic", a mai spus sociologul. 

"Zici de cultură, educaţie. Eu mă tot gândeam de ce se circulă aşa de periculos. Se zice că sunt şoferii proşti (n.r. slab pregătiţi). Nu, sunt proşti pur şi simplu, nu şoferi proşti. Uite, dau un exemplu de la mall, unde poţi să vezi prostia în toată splendoarea ei. Pe scara rulantă, căruciorul plin de tot felul de lucruri. Căruciorul rămâne blocat acolo, aşa e sistemul. Venea o persoană cu copilul de mână. De obicei, lumea se aşteaptă să te dai la o parte. Ok, respect treaba asta, mă dau la o parte. Dar venea cu căruciorul şi se uita mirată persoana la mine că de ce stau eu în drum. Aici nu ţine de educaţie. Cred că pur şi simplu este o capacitate mai redusă de a raţiona. Pe vremea mea se numea prostie, dar acum nu mai e corect. 

Şi legat de lipsa de politeţe. Când tu vrei să ieşi de undeva, o persoană vrea să intre, dar nu se dă la o parte deşi nu are unde intra. E semn de politeţe", a completat Val Vâlcu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel