„Soarele artificial” din China tocmai a doborât un record mondial. Posibilitatea unor noi surse de energie

„Soarele artificial” din China tocmai a doborât un record mondial. Posibilitatea unor noi surse de energie  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
„Soarele artificial” din China tocmai a doborât un record mondial. Posibilitatea unor noi surse de energie / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

„Soarele artificial” al Chinei tocmai a doborât un record mondial major în ceea ce privește fuziunea cu plasmă.

Reactorul chinezesc tokomak „Soarele artificial” a menținut o spirală de plasmă supraîncălzită la 120 de milioane de grade Celsius (216 milioane de grade Fahrenheit) timp de 1.056 de secunde, informează Institutul de Fizică a Plasmei. Astfel, a fost bătut recordul anterior de 390 de secunde, stabilit de tokamak-ul Tore Supra din Franța, în 2003.

Această performanță a reactorului EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, sau HT-7U) este un progres semnificativ pentru experimentarea fuziunii în căutarea surselor de energie.

Reușirea generării de cantități utilizabile de energie prin fuziune nucleară ar schimba lumea, dar este incredibil de dificil de realizat. Replicarea proceselor care au loc în inima unei stele, unde presiunea ridicată și temperatura strâng nucleele atomice atât de puternic încât se fuzionează pentru a forma noi elemente este destul de dificilă.

În cazul stelelor, aceste nuclee sunt formate din hidrogen,care fuzionează pentru a forma heliu. Deoarece un nucleu de heliu este mai puțin masiv decât cele patru nuclee de hidrogen care fuzionează pentru a-l realiza, excesul de masă este radiat sub formă de căldură și lumină. Acest lucru generează o cantitate extraordinară de energie, suficientă pentru a alimenta o stea, iar oamenii de știință se străduiesc să exploateze același proces aici, pe Pământ. Evident, există o provocare semnificativă în crearea căldurii și presiunii pe care le găsim în inima unei stele.

Într-un tokamak, plasma este supraîncălzită și limitată sub forma unui tor de câmpuri magnetice puternice. Însă, menținerea acelei plasme supraîncălzite pentru intervale de timp mai îndelungate, pentru a cultiva timpi de reacție mai lungi, este o altă problemă, deoarece plasmele supraîncălzite sunt haotice și turbulente, predispuse la instabilități care duc la scurgeri, scrie ScienceAlert.

Marile puteri au ajuns la un acord: Un război nuclear nu poate fi câștigat

Cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa) s-au angajat luni "să prevină diseminarea" armelor nucleare, într-o declaraţie comună înainte de o conferinţă pentru examinarea implementării Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), relatează AFP.

În plină negociere cu Iranul, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, cele cinci puteri nucleare îşi subliniază "voinţa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare", precizează preşedinţia franceză, care coordonează lucrările acestor ţări de doi ani.

Această declaraţie este publicată înainte de desfăşurarea, prevăzută să aibă loc în acest an sub egida ONU, a celei de a zecea conferinţe de examinare a implementării NPT, tratat internaţional intrat în vigoare în anii 1970 pentru a împiedica propagarea armelor nucleare. În tratat sunt angrenate 191 de state-părţi (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel