Sfântul Ștefan 2021. Tradiții pe 27 decembrie. Rugăciune puternică. ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!

sfantul stefan
sfantul stefan

Pe data de 27 decembrie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii creștine.

Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica luni, 27 decembrie, cu ocazia sărbătorii Sf. Arh. Ştefan. Este vorba despre 356.480 de bărbaţi şi 145.109 femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Ştefan. Mai sunt următoarele derivate: Fane - 517, Fanel/Fănel - 8.276, Fanica/Fănică - 4.814, Istvan/Istvan - 32.738, Stefanel/Ştefănel - 3.507, Stefanus/Ştefănuş - 4, Stefanut/Ştefănuţ - 3.080.

Cele mai multe femei care îl au ca patron spiritual pe Sf. Ştefan poartă prenumele Ştefania - 116.283 de persoane. Printre femei se întâlnesc şi următoarele prenume: Fana - 304; Fanica/Fănica - 8.281, Fanuta/Fănuţa - 1.014, Stefana/Ştefana - 19.227.

Sfântul Ștefan a fost primul mucenic care a fost ucis pentru credință. Acesta a fost omorât cu pietre de farisei, iar înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Potrivit tradiției, de Sfântul Ștefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice și se dau pachete cu mâncare de pomană.

Persoanele certate sunt sfătuite să se împace, în semn de prețuire față de cel care i-a iertat pe fariseii care i-au luat viața. Pentru sporul casei și sănătatea rudelor grav bolnave, creștinii obișnuiesc să facă fapte bune.

Este bine ca persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate să aducă în casele lor icoane cu Sfântul Ștefan, sfințite pe data de 27 decembrie. Totodată, creștinii obișnuiesc să dea în dar o astfel de icoană, pentru a scăpa de neazuri.

În unele zone din Muntenia se obișnuiește să se prepară așa numitele „Pâinici ale lui Ștefan”, din aluat de cozonac. Acestea semnifică pietrele cu care arhidiaconul a fost ucis. Preparatele se duc la biseriză în ziua praznicului, pentru a fi sfințite și se împart copiilor săraci.

De asemenea, se mai prepară și mucenici cu miere şi nucă.

Rugăciune către Sfântul Ștefan

Printre rugăciunile către Sfântul Ștefan se numără:

„Ne-a răsărit el, primul mucenic, Ucis cu pietre, că era prea bun, Diacon tânăr, vrednic ucenic, De care Scrierile Sfinte spun… Nu a murit până n-a luminat, – Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -, Pe cei ce Raiul sfânt au căutat, Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi. Aşa ne luminează şi pe noi, Sfinte Ştefane, şi noi am greşit, Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi, Te roagă lui Hristos necontenit; Te roagă pentru noi, cei păcătoşi, Ce azvârlim cu pietre în minuni, Să fim şi noi ca tine, credincioşi, Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel