Schimbările climatice cresc riscul de accident vascular.
Un studiu recent, publicat în prestigioasa revistă Neurology, atrage atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare legate de creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale (AVC) care conduc la deces sau invaliditate și legată de creșterea temperaturilor extreme, începând din anul 1990, informează Global News.
Deși studiul nu confirmă în mod definitiv o relație directă de cauză-efect între schimbările climatice și accidentele vasculare cerebrale, acesta reprezintă primul efort de investigare la nivel global a legăturii dintre AVC-uri și temperaturile extreme.
Peste 500.000 de decese cauzate de accidente vasculare cerebrale în anul 2023 au fost asociate cu temperaturi care depășeau intervalul considerat optim pentru rata cea mai mică de mortalitate. Afectarea a fost ușor mai pronunțată în rândul bărbaților decât al femeilor, iar această tendință a fost observată în toate grupele de vârstă.
Quan Cheng, coautor al studiului de la Spitalul Universitar Central de Sud Xiangya din China, a subliniat impactul fluctuațiilor de temperatură asupra sănătății publice la nivel global, cu o preocupare specială pentru populația mai în vârstă și pentru regiunile cu disparități în ceea ce privește accesul la asistență medicală.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat că numărul tot mai mare de accidente vasculare cerebrale reprezintă principalul motiv de deces în SUA. Rata de deces din cauza AVC-urilor a crescut de la 38,8 la 100.000 în 2020 la 41,1 la 100.000 în 2021. Temperaturile scăzute pot, de asemenea, declanșa accidente vasculare cerebrale prin constricția vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc critic pentru AVC-uri.
Numărul deceselor cauzate de AVC-uri legate de temperaturi ridicate a crescut rapid, iar proiecțiile indică o tendință de agravare pe măsură ce temperaturile continuă să crească. Anul trecut a fost înregistrat ca fiind cel mai cald din istorie, iar un număr semnificativ de decese cauzate de AVC-uri legate de căldură au fost raportate în Africa. Asia Centrală a înregistrat cea mai mare rată a deceselor cauzate de AVC-uri legate de căldură, cu 18 decese la 100.000 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu