România introduce o nouă infracțiune de corupție printr-o lege adoptată de Parlament

Sursa foto: just.ro
Sursa foto: just.ro

Parlamentul României a adoptat astăzi, 11 decembrie 2024, proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.

Citește și: EXCLUSIV  Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Chirieac: Chiar aș vota din toată inima / video

Această inițiativă legislativă, susținută de Ministerul Justiției, reprezintă un pas semnificativ în alinierea legislației naționale la standardele internaționale în domeniul combaterii corupției.

Proiectul de lege introduce o infracțiune distinctă, vizând actele de corupție comise asupra funcționarilor publici străini. Conform noilor prevederi, este incriminată fapta unei persoane care, direct sau indirect, promite, oferă sau oferă bani ori alte beneficii unui funcționar public străin, în schimbul îndeplinirii sau neîndeplinirii unui act ce intră în atribuțiile acestuia. Dacă aceste fapte au ca rezultat obținerea de avantaje economice sau financiare în context internațional, autorii riscă pedepse cuprinse între 2 și 7 ani de închisoare.

Pentru persoanele juridice implicate în astfel de infracțiuni, legea prevede amenzi severe, suma pentru o zi-amendă fiind stabilită între 3.000 și 300.000 de lei.

Noua infracțiune intră în aria de competență a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care va investiga cazurile de mituire a funcționarilor publici străini. În fazele ulterioare, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție vor gestiona cererile de asistență judiciară internațională sau de extrădare.

Adoptarea acestei legi reprezintă o etapă esențială în procesul de implementare a angajamentelor asumate de România odată cu aderarea la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini, cunoscută și ca Convenția Anti-mită. Ratificată prin Legea nr. 202/2023, Convenția este un instrument juridic fundamental în prevenirea și sancționarea corupției transnaționale.

România a primit invitația oficială de a adera la Convenție în aprilie 2023, iar în iulie 2023 a depus instrumentul de ratificare la sediul OCDE din Paris. Acest demers a fost apreciat ca un succes major în contextul procesului de aderare a țării noastre la OCDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel